Bjelogrlić : FCS treba da stimuliše kvalitet

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić rekao je danas da je dobro što je Filmski centar Srbije posle niza godina odlučio da napravi Fond za stimulaciju, da "prepozna kvalitetno i stimuliše nešto što je dalo rezultate".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.12.2013.

22:22

Default images

"To je preko potrebno celom našem društvu, da se napravi razlika između uspeha i neuspeha. Osnovni problem svakog društva kada vi ne možete da razlikujete ono što su ljudi prepoznali kao dobro i da to nagradite, od onog što nije dobro", rekao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare na kojoj je najavio premijeru svog novog filma "Montevideo, vidimo se".

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je 11. decembra predloge komisija po kojima je na dva konkursa raspodeljeno oko 150 miliona dinara za sufinansiranje u kategoriji stimulacije kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze (bioskopa), kao i za proizvodnju manjinskih koprodukcija.

Za stimulaciju gledanosti stiglo je osam prijava, među kojima i Bjelogrlićev "Montevideo, Bog te video" koji je dobio 10 miliona dinara, kao prvoplasirani, a sledi "Parada" sa šest miliona i drugi.

"Imali smo sistem u okviru koga su umetnička dela, koja nije videlo ni 2.000 ljudi, u užim krugovima dobijala priznanja i izdizan je njihov naknadni značaj", primetio je Bjelogrlić.

On je naglasio da je stimulacija kvaliteta, gledanosti fer, naročito što nije reč o nečijem sudu, već postoji pravilnik po kome se vrednuju stvari.

"To je naizgled mali korak koji smo mogli mnogo ranije da preduzmemo. Trebalo nam je mnogo vremena da donesemo jedan tako jednostavan model koji mnogo znači", istakao je Bjelogrlić.

Konkurs za stimulaciju objavljen je prvi put od osnivanja FCS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: