150 miliona dinara za domaće filmove

Prvi konkurs za stimulaciju filmskih ostvarenja i distributersko-bioskopske mreže u Srbiji dao je svoje rezultate 11. decembra. Evo kako je raspodeljeno 150 miliona dinara.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

16:44

Default images

Upravni odbor (UO) Filmskog centra Srbije usvojio je danas predloge komisija po kojima je na dva konkursa raspodeljeno oko 150 miliona dinara za sufinansiranje u kategoriji "stimulacije kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze (bioskopa)", kao i za "proizvodnju manjinskih koprodukcija".

Predsednik UO Dejan Karaklajić istakao je da je konkurs za stimulaciju objavljen prvi put od osnivanja FCS i da je to dobar korak da se podrži, ne samo snimanje filmova, već i njihova distribucija i prikazivanje, jer su to sastavne grane svake kinematografije. Za stimulaciju kvaliteta prijavljeno je 30 filmova, a novac je na osnovu učešća i nagrada na renomiranim festivalima dobilo deset igranih filmova - "Parada" (4,2 miliona), "Tilva Roš" (3,1 milion), "Klip" (2,8)...

Novac je dobilo i šest dokumentaraca - "Cinema Komunisto" (1,4 miliona), "Doviđenja kako ste" (1,3)... kao i jedan kratki igrani "At home" (1,4 miliona) i produkcija DK Studentski grad oko 800.000 dinara.

Pročitajte recenziju filma PARADA

Za stimulaciju gledanosti stiglo je osam prijava. Prema broju gledalaca u bioskopima u Srbiji, izuzimajući festivalske projekcije, "Montevideo, Bog te video" dobio je 10 miliona, "Parada" 6,5 miliona, "Šešir profesora Koste Vujića" 4,4 miliona, "Šišanje" 1,8 miliona...

U kategoriji distribucije prijavljene su četiri kompanije, a dobiće "Filmstar" 2,6 miliona, "Megakom" 1,7 miliona, "Mirius Tuck" 1,4 i "Art vista" oko 300.000 dinara. Za razvoj tehničke baze konkurisalo je 14 prikazivača. Prema broju gledalaca domaćeg filma sredstva će dobiti Art vista (13,5 miliona), Dvorana Doma sindikata (7,5 miliona), Kulturni centar Pančevo (900.000), a manje iznose dobiće bioskopi i kulturni centri u Beogradu, Nišu, Gornjem Milanovcu, Vrnjačkoj Banji, Arilju, Negotinu, Novom Sadu, Šapcu i Leskovcu.

Pored planiranog budžeta od 24 miliona za istu kategoriju obezbeđena su dodatna sredstva od 25 miliona i uložiće se za širenje i osavremenjivanje prikazivačke mreže. Za nabavku opreme i realizaciju programa u saradnji sa FCS tri miliona će dobiti Dom kulture Negotin, 2,8 miliona bioskop "Fontana" (Novi Beograd), a 2,5 miliona Kulturni centar Pančevo...

Pročitajte recenziju filma CINEMA KOMUNISTO

Predloge komisije saopštila je i obrazložila rediteljka Andrijana Stojković. UO ih je jednoglasno usvojio, uz napomenu da nije reč o nagradama za trošenje, već o sredstvima za ulaganje u buduće projekte, o čemu će FCS sa svakim dobitnikom potpisati ugovor, a zatim kontrolisati realizaciju. Stojković je obrazložila i predlog komisije za sufinansiranje manjinskih koprodukcija. Na konkurs je stiglo 27 prijava, a odabrano je sedam projekata.

Na listi su dva dokumentarna filma. "Moj zanat" Mladena Matičevića, hrvatska produkcija čiji je manjinski koproducent "Starhill" iz Beograda dobiće 3 miliona, a "Four Passports" Mihajla Jevtića - Nemačka/"Film The World", Beograd 2,3 miliona dinara.

Pročitajte intervju sa Majom Miloš “LJUBAV U DOBA SEKSA

Od igranih filmova biće sufinansirani "General" Bakura Bakuradžea - Rusija /"Pilon media", Zemun sa 9,2 miliona, "Nebo iznad nas" Marinusa Grothofa - Holandija/"Art &Popcorn", Beograd 8,1 milion, "Srce mesara" Antonija Nuića - Hrvatska/"Baš Čelik", Beograd 9,2 miliona, "Vatreno krštenje Ljiljana Vidića" u režiji Ivana Gorana Viteza - Hrvatska/"Zilion", Beograd 10,3 miliona i "Igla ispod praga" Ivana Marinovića - Crna Gora/"Kiselo dete", Beograd 5,7 miliona dinara.

Članovi UO su takođe jednoglasno prihvatili predlog za tih sedam filmova, uz insistiranje na tome da FCS redovno kontroliše kako su odabrani srpski producenti ispunili obaveze i po prethodnim konkursima.

Na sednici je prihvaćena ostavka producentkinje Svetlane Popović na mesto u Umetničkom savetu, iz kojeg se biraju članovi komisija, zbog mogućeg sukoba interesa, a na njeno mesto je izabran filmski animator Stevica Živkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: