Pančevački "Apolo" ponovo radi

U renoviranom prostoru dvorane „Apolo“ Doma omladine Pančevo, nakon tačno sto godina, 24. novembra u 21 sat, publika će imati priliku da prisustvuje projekciji filma „Poslednji dani Pompeje“.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

09:14

Default images

Tom prilikom biće postavljena i spomen-ploča posvećena prvoj projekciji, a u čast obeležavanja stogodišnjice postojanja bioskopa u Pančevu. Ovaj događaj sastavni je deo manifestacije „Nedelja otvaranja – Apolo“ koju organizuje Dom omladine Pančevo, u sklopu svečanog otvaranja nove dvorane.

Bioskopski život Pančeva počeo je 1913. godine otvaranjem prvog samostalnog bioskopa, pančevačkog „organka“ poznatog biskopskog lanca „Apolo“. Kasnijih godina bioskop menja ime u „Moderni Bioskop“ (1923.) a nakon Drugog svetskog rata u „Crvena Zvezda“ koje ostaje sve do zatvaranja objekta 1993. godine.

Prva bioskopska projekcija održana je 24. novembra 1913. godine. Na repertoaru je bio nemi italijanski film „Poslednji dani Pompeje“ (režija: Mario Kazerini i Euleuterio Rodolfi), sa tada popularnim glumcima Fernandom Negri, Eugenijom Tetoni Fior, Ubaldom Stefanijem i drugima. Scenario za film napisan je po romanu engleskog pisca Edvarda Liton-Bulvera. Pretpostavlja se da je projekcija imala muzičku pratnju uživo izvođenu na klaviru.
Zahvaljujući Radiši Stanišiću, uredniku filmske arhive Kulturnog centra Pančeva, a posebno zalaganju pokojnog profesora Dejana Kosanovića, istoričara filma, koji je posredovao u pronalazenju originalnog filma i nabavci od italijanskog Instituta za film, publika će biti u prilici da pogleda remasterizovanu kopiju sa originalnom muzikom koja je izvođena u toku projekcije davne 1913. godine.

Otvaranje prvog bioskopa u Pančevu bio je veliki kulturni događaj u to vreme, o čemu je izvestio i tadašnji novinski list „Donau – Temes – Bote“. U tekstu Georga Švalma piše:

„Vlasnici 'Apola' su podneli velike žrtve da našem lepom gradu podare monumentalni ukras, kako bi i dalje privlačili građane moralnim i plemenitim izborom komada, da ih ne bi opet zanosili 'šlageri' čime se kvari moralno-estetski ukus i teško narušava duh naroda. Zbog toga je potrebno da naš grad pozdravi ovaj skupi poduhvat i novi stalni biokop, te da ga srdačno prihvati time što će izlaziti u susret mogućim zahtevima, kako bi ovo zdanje cenili kao hram umetnosti i ustanovu kulture i prema njemu pokazali nesumnjivu naklonost u korist građana…“

Postavljanje ploče u znak obeležavanja stogodišnjice prve bioskopske projekcije u gradu najavljeno je pre početka filma „Poslednji dani Pompeje“. Autor ploče je vajarka Milica Murgić, a inicijator i realizator projekta UG „Refraction Team“. Realizaciju projekta podržao je Grad Pančevo. Ploča će biti postavljena kod ulaza u novu multifunkcionalnu dvoranu „Apolo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: