Zečević: Mladi glumci u borbenim avionima

Igrani film "Vojna akademija 2", čija je premijera u sredu uveče u Sava centru, prikazaće nastavak sudbine glavnih junaka istoimene televizijske serije, koji se sada školuju za pilote, pa je puno scena u avionima i helikopterima, rekao je reditelj serije i filma Dejan Zečević.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

14:58

Default images

On je u izjavi Tanjugu podsetio da je prva sezona serije o pitomcima Vojne akademije imala otvoren kraj i da je u startu bila ideja da se, ako je gledanost pristojna, priča nastavi.

"Planirana je druga sezona, jer je gledanost bila zaista ogromna, ali je malo potrajalo do ulaska u snimanje zbog raznih okolnosti, mahom produkcione prirode. U toj fazi čekanja formirana je ideja od strane produkcije da se ujedno prave nova sezona serije i film, tako da smo snimili te dve stvari odjednom", rekao je Zečević.

Film sada kreće u bioskope, a u planu je da na proleće Radio-televizija Srbije emituje novih sedam epizoda.

"Film je koncentrisan na priče kadeta, njihove probleme. Serija je imala širi spektar likova, uključujući profesore i taj aspekt će biti više zastupljen u drugoj sezoni, a film je uglavnom o kadetima, prati njihov profesionalni život, nastavak školovanja koje se dešava na aerodromu, jer oni svi studiraju za pilote. Puno je scena u avionima, helikopterima", najavio je reditelj. Dosta ima i privatnog života kadeta, "uz puno novih likova, obrta i neočekivanih situacija".

"Potrudili smo se da ne idemo linijom manjeg otpora, nego da ponudimo nešto drugačije, a s obzirom da idemo u bioskope, da to bude i kvalitetnije - od vizuelnog aspekta do produkcionog. Mislim da će oni koji su zavoleli ove junake dobiti zaista dosta u bioskopu od nas", rekao je on. Što se tiče produkcije, koja je sudeći po trejleru visokobudžetna, podsetio je da je projekat nastao po ideji kuće "Nira" i producenta Neleta Garića.

"Sve što se u filmu nalazi u velikoj meri je rezultat njihove veštine. Imali smo podršku Vojne akademije i Ministarstva odbrane, izašli su nam u susret sa resursima koji bi, kada bi se plaćali, bili basnoslovno skupi. Veštinom, kombinacijom i dogovorima dobijen je rezultat koji deluje vrlo, vrlo skupoceno", izjavio je reditelj.

Zečević je napomenuo da su se mladi glumci našli u situacijama da sede u pravom MiG-u 29 ili da lete helikopterom.

"Zaista je bilo lepih momenata, koji su na neki način ispunjenje dečačkog sna", rekao je on, dodavši da projekat nije radio po svojoj ideji već po pozivu, ali da se "veoma trudio da ispuni očekivanja koja su prvenstveno usmerena ka širokom spektru gledališta", s obzirom na emitovanje na Javnom servisu u udarnom terminu.

"Trudio sam se da zadatku pristupim ozbiljno, da napravim nešto što može da zainteresuje jako mlade gledaoce, ali i starije. Ista stvar je sa filmom i drugom sezonom. Kad napravite jednu sezonu, pa publika to zavoli, onda u sledećoj morate da idete korak dalje, da biste zadržali publiku i ponudili nešto što mora biti malo bolje. Tako smo i postupili ovog puta", rekao je on.
Foto TANJUG - Sava Radovanoviæ
Na pitanje o porukama scenarija (Boban Jevtić, Gordan Mihić i Zečević), koji ističe predan rad, posvećenost cilju, drugarstvo, odgovorio je da kada "idete na Javnom servisu ili se obraćate mladim ljudima postoji moralna obaveza da nešto od tih vrednosti, bude u projektu".

"Najvažnije je, pogotovo kad se obraćate mladima, da to ne sme da bude nametljivo i na način koji će njima ličiti na popovanje, nego da kroz životne likove u odredjenim situacijama nešto od toga plasirate na pravi način, tako da sami dodju do zaključka, a ne da autori učitavaju direktno u glavu - budite ovakvi ili onakvi", rekao je on.

Pomenuo je reakcije na koje je naišao "gde su klinci to na pravi način pročitali i imali zaključke: hoću da upišem Vojnu akademiju da bih bio dobar čovek kao ovaj ili onaj iz serije".

"To je zaista, po meni, lepa stvar. Prvi put sam u takvoj ulozi. Ranije sam radio projekte koji su okrenuti ka nekim mojim idejama, mojim vizijama i opservacijama života. Ovo je za mene nova teritorija. Zaista sam se potrudio i drago mi je da sam i to probao u životu", rekao je autor poznat po izrazito raznovrsnom opusu ("Dečak iz Junkovca", "Kupi mi Eliota", "T.T. sindrom", "Mala noćna muzika", "Četvrti čovek", "Neprijatelj") .
"Naravno, danas je u Srbiji jako teško spakovati projekat bez direktnog finansijskog učešća države. Imamo projekat koji je ponovo nešto malo novo za mene, ali što će biti onako baš odraz mog senzibiliteta", rekao je on, ali nije hteo da otkriva detalje dok ne vidi kako će proći na konkursu.

Povodom aktuelnog pada posete bioskopima, posle pet godina blagog rasta, primetio je da to "ide u naletima" i da "publika ponekad izgubi interes".

"Ono što publika traži da vidi u bioskopu vrlo često nije isto ono što mi autori želimo da proizvedemo. Pomalo su filmovi počeli da nastaju samo da bi išli na festivale, a oni opet diktiraju neke svoje trendove, često u suprotnosti sa onim što publika želi, pa se ona okreće televiziji", rekao je Zečević, dodavši da su u pitanju i uslovi u našim bioskopima i opšta finansijska situacija.

"Medjutim, bioskop i u svetu počinje da se pretvara u nešto drugo. Filmovi će očigledno na kraju biti organizovani tako da ih daunloudujete i gledate kod kuće u savršenim tehničkim uslovima", primetio je on.

Ipak, kako je istakao, producent "Nira" i distributeri se zaista trude, a sada postoje i "mobilni bioskopi" koji spakuju opremu u kamion i idu u mesta u kojima bioskop ne postoji.

"Tako će putovati i 'Vojna akademija 2'. To će biti prilika da vidim da li je moguće da se ipak, sa dodatnim trudom, publika vrati u bioskope", zaključio je Zečević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: