Završen film o Žarku Lauševiću

U Centralnom zatvoru u Beogradu snimljena je poslednja klapa dokumentarno-igranog filma "Lauš" o glumcu Žarku Lauševiću, za koji scenario i režiju potpisuje Branka Bešević Gajić.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2013.

13:15

Default images

Film govori o preseku vremena koje je doprinelo tragediji koja se dogodila u umetnikovom životu, pojavi višestranačkog sistema, nacionalizma, šta je značila predstava Sveti Sava u tom periodu, zašto je glavni akter ove prič, nosio pištolj, o njegovom životu pre i posle tragedije 1993, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Igrani delovi govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji kroz koju prolazi, o kajanju što ga je u tim trenucima mučilo, što i danas oseća u svojoj duši. Ne otkrivajući celo lica glumca, detaljima tela i atmosferom zatvorske ćelije, predstavljamo njegovo duševno stanje. Kroz krupne planove detalja ruku, nogu, brade, obrva, usta, drhtavih prstiju, detalja vlage u ćeliji, šturog nameštaja i drugo, vidimo u kakvim uslovima on prolazi kroz preobražaj.

Ovaj projekat za autorku ima izuzeatu kulturološki značaj jer predstavlja ličnost koja je zauzimala posebno mesto u dramskoj umetnosti i zemlji u kojoj je rođena, a samim tim Žarko je jedan od prvih glumaca koji je platio svojim umetničkim životom, a malo kasnije i sopstvenim životom, jer iako je preživeo incident u kafiću „Epl“, njegov život nakon tragedije je postao teži i od smrti.
Baveći se njim mi u stvari govorimo o nama jer predstavljamo dokument jednog vremena. Govorimo o tome, zašto smo ga izgubili, koji je uzrok njegovog nestanka i šta je to što nas najviše dotiče, pridobija i ostaje kao trajna vrednost.

Bavimo se fenomenom vrlo kompleksne ličnosti i teškim vremenom koje je donelo dosta posledica i koje je uzrok mnogih nedaća koje su nas kao društvo zadesile. Obuhvata i sistem vrednosti koji je počeo da se ruši na vrlo destruktivan način baš u tom periodu.

Projekat je vrlo poučan i autentičan jer priča priču o čoveku, koji je u istom trenutku velika zvezda, izuzetna ličnost, krivac, žrtva, osuđenik, begunac, pisac, slikar i iskonski pokajnik. Kombinovanjem igranih i retoričnih delova, dobićemo opštu sliku o Laušu, sa jedne strane kroz ljude koji govore o njemu, sa druge strane kroz glumca koji će dočarati njegovo stanje, a ti će se delovi montažno preplitati sa tekstovima iz knjige i naracijom.

Premijera je zakazana za 22. februar 2014. godine u Centru „Sava” sa početkom u 20:30 sati. Prva klapa je pala ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a zadnja u Centralnom zatvoru u Beogradu. Na filmu se radilo tri godine.
Produkcija: Fiks fokus, Scenario i Režija: Branka Bešević Gajić , Lik Lauša: Andreja Maričić, kompozitor Hadži Nenad Maričić, Direktor fotografije: Matija Munjiza Petrović, Montažer: Andreja Maričić, Narator: Bojan Krivokapić, Izvršni producent: Miroslav Bata Petrović, komandir: Stojan Gajić

Producenti: Andreja Maričić, Miroslav Bata Petrović, Branka Bešević Gajić

Govore: Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Ćustić, Petar Božović, Marko Baćović, Andreja Maričić, Miroslav Lekić, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Borka Pavićević, Jovan Ćirilov, Darko Bajić, Svetozar Cvetković, Olivera Ježina, Slavenko Saletović, Dragomir Županc, Vladimir Đorđević i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: