Treba li svetu opera "Breaking Bad"?

Nakon uspešne operske adaptacije bestselera 'Alhemičar' iz 2009., Sung Jin Hong, umetnički direktor njujorške pozorišne trupe One World Symphony, najavio je adaptaciju hit serijala Vinsa Giligana, koja će imati premijeru u januaru 2014. godine.

Izvor: tportal.hr/BBC Izvor:
Podeli

"Nikad nisam verovao da ću dočekati dan kad Perez Hilton, holivudski bloger i tračer, izveštava o novostima u svetu - opere. Ipak, čak je i on prošle sedmice saopštio da Sung Jin Hong, umetnički direktor male njujorške pozorišne trupe One World Symphony, planira realizaciju operske verzije sada već legendarnog serijala Vinsa Giligana "Breaking Bad", s naglaskom na epizodu "Ozymandias'', napisao je Klemensi Barton-Hil, kolumnista BBC-a, koji istražuje jesu li adaptacije pop kulturnih formata budućnost opere.

"Snobovi koji zastupaju elitni pristup klasičnoj muzici, sigurno će posmatrati tu najavu kao cinični pokušaj da se publika, koja inače ne bi ni primirisala operi, namami u dvoranu velikim hitom. To je više od unovčavanja nedavne televizijske slave serije, to je deo novog trenda popularizacije opere', konstatovao je.

Trupa One World Symphony već se okušala u operskoj prezentaciji muzike bendova Coldplay, Beatles i U2 na drugačiji način, koju izvode uz klasike poput Holsta i Štrausa. Hongova uspešna adaptacija iz 2009., bestselera "Alhemičar" Paula Koelja, osvojila je publiku i kritiku nepretencioznošću pristupa i vrhunskom muzičkom interpretacijom.

"Kao mnoge tradicionalne opere, 'Breaking Bad' istražuje duboku krizu ljudskih emocija tokom pritisaka i represija, bilo da su društvene, ekonomske, političke ili duhovne. Publika je intenzivno uključena u sadržaj priče i transformaciju likova i kompleksnosti zapleta. Glavni likovi u "Elektri" na primer, polako se transformišu iz junaka u antijunaka. U svim noar narativima, seme preobraženja pažljivo je posađeno unapred, a kad strateški dolazi od 'berbe', plodovi ispadaju daleko iznad naših očekivanja. U tome je i ključ preobraženja Voltera Vajta u Hajzenberga. Zbog toga je 'Breaking Bad' idealan za operu', objasnio je Hong za Njujork Tajms i dodao da će 'Breaking Bad - Ozymandias' imati premijeru u januaru 2014. godine.

Takođe je dodao da bi u publici najradije video glavnog glumca serijala Brajana Krenstona i autora Vinsa Giligana.

'Ovo delo namenjeno je svima koji vole snažno muzičko izvođenje koje inspiriše na promene. Ako su vam dosadili naduvani, pretenciozni operskii koncerti, ovo je baš za vas', zaključio je Hong.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Paolo Sorentino i Vil Smit u žiriju festivala u Kanu

Glumci Vil Smit i Džesika Častejn i italijanski reditelj Paolo Sorentino biće u žiriju ovogodišnjeg 70. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, saopštili su organizatori. Oni su ranije objavili da će španski reditelj Pedro Almodovar predsedavati žirijem za glavni takmičarski program.

Film/TV utorak 25.04. 20:42 Komentara: 5
strana 1 od 1406 idi na stranu