Treba li svetu opera "Breaking Bad"?

Nakon uspešne operske adaptacije bestselera 'Alhemičar' iz 2009., Sung Jin Hong, umetnički direktor njujorške pozorišne trupe One World Symphony, najavio je adaptaciju hit serijala Vinsa Giligana, koja će imati premijeru u januaru 2014. godine.

Izvor: tportal.hr/BBC Izvor:
Foto: Beta/AP, Ursula Coyote
Foto: Beta/AP, Ursula Coyote

"Nikad nisam verovao da ću dočekati dan kad Perez Hilton, holivudski bloger i tračer, izveštava o novostima u svetu - opere. Ipak, čak je i on prošle sedmice saopštio da Sung Jin Hong, umetnički direktor male njujorške pozorišne trupe One World Symphony, planira realizaciju operske verzije sada već legendarnog serijala Vinsa Giligana "Breaking Bad", s naglaskom na epizodu "Ozymandias'', napisao je Klemensi Barton-Hil, kolumnista BBC-a, koji istražuje jesu li adaptacije pop kulturnih formata budućnost opere.

"Snobovi koji zastupaju elitni pristup klasičnoj muzici, sigurno će posmatrati tu najavu kao cinični pokušaj da se publika, koja inače ne bi ni primirisala operi, namami u dvoranu velikim hitom. To je više od unovčavanja nedavne televizijske slave serije, to je deo novog trenda popularizacije opere', konstatovao je.

Trupa One World Symphony već se okušala u operskoj prezentaciji muzike bendova Coldplay, Beatles i U2 na drugačiji način, koju izvode uz klasike poput Holsta i Štrausa. Hongova uspešna adaptacija iz 2009., bestselera "Alhemičar" Paula Koelja, osvojila je publiku i kritiku nepretencioznošću pristupa i vrhunskom muzičkom interpretacijom.

"Kao mnoge tradicionalne opere, 'Breaking Bad' istražuje duboku krizu ljudskih emocija tokom pritisaka i represija, bilo da su društvene, ekonomske, političke ili duhovne. Publika je intenzivno uključena u sadržaj priče i transformaciju likova i kompleksnosti zapleta. Glavni likovi u "Elektri" na primer, polako se transformišu iz junaka u antijunaka. U svim noar narativima, seme preobraženja pažljivo je posađeno unapred, a kad strateški dolazi od 'berbe', plodovi ispadaju daleko iznad naših očekivanja. U tome je i ključ preobraženja Voltera Vajta u Hajzenberga. Zbog toga je 'Breaking Bad' idealan za operu', objasnio je Hong za Njujork Tajms i dodao da će 'Breaking Bad - Ozymandias' imati premijeru u januaru 2014. godine.

Takođe je dodao da bi u publici najradije video glavnog glumca serijala Brajana Krenstona i autora Vinsa Giligana.

'Ovo delo namenjeno je svima koji vole snažno muzičko izvođenje koje inspiriše na promene. Ako su vam dosadili naduvani, pretenciozni operskii koncerti, ovo je baš za vas', zaključio je Hong.

Film/TV

“Filmovi kao Trejnspoting nastaju jednom u generaciji”

Festival novog britanskog filma Play UK već je okupio bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Tirani, Prizrenu, Sarajevu i Skoplju. Deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije tema su i Kažiprsta. Gošća je direktorka Britanskog saveta Kler Sirs, sa njom razgovara Suzana Trninić.

Film/TV petak 17.02. 17:05 Komentara: 3

Džon Sevidž: Zahvalan sam što mogu da snimam u Srbiji

U našem filmu je motiv ljubavi izuzetno snažan i on bi na taj način mogao da se čita kao melodrama, ali mi smo napravili sklop trilera i neovesterna, kazao je danas na konferenciji za medije Predrag Jakšić, reditelj i scenarista ostvarenja "Povratak", čija je premijera zakazana za 21. februar u Sava centru.

Film/TV petak 17.02. 15:15 Komentara: 11
strana 1 od 1384 idi na stranu