Treba li svetu opera "Breaking Bad"?

Nakon uspešne operske adaptacije bestselera 'Alhemičar' iz 2009., Sung Jin Hong, umetnički direktor njujorške pozorišne trupe One World Symphony, najavio je adaptaciju hit serijala Vinsa Giligana, koja će imati premijeru u januaru 2014. godine.

Izvor: tportal.hr/BBC Izvor:
Foto: Beta/AP, Ursula Coyote
Foto: Beta/AP, Ursula Coyote

"Nikad nisam verovao da ću dočekati dan kad Perez Hilton, holivudski bloger i tračer, izveštava o novostima u svetu - opere. Ipak, čak je i on prošle sedmice saopštio da Sung Jin Hong, umetnički direktor male njujorške pozorišne trupe One World Symphony, planira realizaciju operske verzije sada već legendarnog serijala Vinsa Giligana "Breaking Bad", s naglaskom na epizodu "Ozymandias'', napisao je Klemensi Barton-Hil, kolumnista BBC-a, koji istražuje jesu li adaptacije pop kulturnih formata budućnost opere.

"Snobovi koji zastupaju elitni pristup klasičnoj muzici, sigurno će posmatrati tu najavu kao cinični pokušaj da se publika, koja inače ne bi ni primirisala operi, namami u dvoranu velikim hitom. To je više od unovčavanja nedavne televizijske slave serije, to je deo novog trenda popularizacije opere', konstatovao je.

Trupa One World Symphony već se okušala u operskoj prezentaciji muzike bendova Coldplay, Beatles i U2 na drugačiji način, koju izvode uz klasike poput Holsta i Štrausa. Hongova uspešna adaptacija iz 2009., bestselera "Alhemičar" Paula Koelja, osvojila je publiku i kritiku nepretencioznošću pristupa i vrhunskom muzičkom interpretacijom.

"Kao mnoge tradicionalne opere, 'Breaking Bad' istražuje duboku krizu ljudskih emocija tokom pritisaka i represija, bilo da su društvene, ekonomske, političke ili duhovne. Publika je intenzivno uključena u sadržaj priče i transformaciju likova i kompleksnosti zapleta. Glavni likovi u "Elektri" na primer, polako se transformišu iz junaka u antijunaka. U svim noar narativima, seme preobraženja pažljivo je posađeno unapred, a kad strateški dolazi od 'berbe', plodovi ispadaju daleko iznad naših očekivanja. U tome je i ključ preobraženja Voltera Vajta u Hajzenberga. Zbog toga je 'Breaking Bad' idealan za operu', objasnio je Hong za Njujork Tajms i dodao da će 'Breaking Bad - Ozymandias' imati premijeru u januaru 2014. godine.

Takođe je dodao da bi u publici najradije video glavnog glumca serijala Brajana Krenstona i autora Vinsa Giligana.

'Ovo delo namenjeno je svima koji vole snažno muzičko izvođenje koje inspiriše na promene. Ako su vam dosadili naduvani, pretenciozni operskii koncerti, ovo je baš za vas', zaključio je Hong.

Film/TV

"Slepi putnik na brodu ludaka" u domaćim bioskopima

Igrani film „"Slepi putnik na brodu ludaka"“, u produkciji RTS-a u režiji Gorana Markovića, prikazivaće se od srede, 29. marta, u bioskopima širom Srbije. Tema filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine.

Film/TV ponedeljak 27.03. 16:49 Komentara: 0

Novi "Čuvari galaksije" stižu u bioskope

Marvelovi „Čuvari galaksije Vol. 2“ nastavljaju avanture tima koji prelazi krajnje granice kosmosa. Čuvari moraju da se bore da bi održali svoju novostvorenu porodicu na okupu dok razotkrivaju misteriju pravog porekla Pitera Kvila.

Film/TV ponedeljak 27.03. 14:20 Komentara: 2

Pola veka filma "Skupljači perja"

"Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti, dopusti da budem Ciganin, dopusti da sam izaberem jedan od puteva - put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka ili put smrti u susret sa tobom", govorio je Aleksandar Petrović, koji je pre 50 godina snimio kultni film "Skupljači perja".

Film/TV ponedeljak 27.03. 11:54 Komentara: 6

Objavljen program Martovskog festivala

Najstariji domaći filmski festival Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, od prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove.

Film/TV petak 24.03. 19:05 Komentara: 0
strana 1 od 1398 idi na stranu