Jubilarna "Balkanima" od 1. do 5. oktobra

Jubilarno, 10. po redu, izdanje Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima" održaće se od 1. do 5. oktobra u Domu kulture Studentski grad, a ovogodišnje izdanje festivala predstavlja omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku, osnivaču i umetničkom direktoru te manifestacije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

15:26

Default images

Direktor festivala Miodrag Milošević rekao je da je Majdak čovek koji je pokrenuo ovaj Festival i podsetio je da je "najviše uradio za domaću animaciju".

"On nam je ostavio Festival da brinemo o njemu i da nastavimo da širimo njegovu ideju", dodao je on.

Milošević je istakao da Festival ni ove, kao ni prethodnih godina, nema finansijskih problema, da je okrenut mladim autorima koji nisu "skupi", da je glavni finansijer Ministarstvo prosvete i nauke, da su dobijeni prihodi i od Ministarstva kulture i informisanja i Gradskog sekretarijata za kulturu, kao i da su ukupni troškovi oko 1,5 miliona dinara.

Ceremonija svečanog otvaranja počinje u utorak 1. oktobra kada će biti otvorene dve izložbe "Anatomski teatar" Milorada Krstića i "Nikola Majdak (1927-2013)". U toku večeri grafiti umetnici učestvovaće na "Grafiti Balkanima džem" platou, a Festival će zvanično biti otvoren prvim srpskim crtanim animiranim filmom iz 1963. godine "Čovek od krede" Nikole Majdaka.

Asistent umetničkod direktora Iva Ćirić rekla je da se na konkurs "Balkanime" prijavilo 400 filmova, a da će biti prikazano 130 filmova iz 28 evropskih zemalja, koje je izabrala selekciona komisija u sastavu - ilustrator i animator iz Beograda Nebojša Petrović, animator iz Novog Sada Igor Kekeljević i animator iz Beograda Mirela Srebrić.
Betty's Blues - Francuska
Članovi žirija glavnog takmičarskog programa su multimedijalni umetnik iz Mađarske Milorad Krstić, lutka animator iz Poljske Marek Skrobecki i animator i profesor animacije iz Švajcarske Rolf Bačler.

Žiri studentskog programa radiće u sastavu - režiser Marko Kostić, animator Ivan Ivanovski (Makedonija) i animator Ivan Stojković.

U okviru glavnog programa takmičiće se i tri domaća ostvarenja "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, "Uspon i pad umetnosti" Alekse Gajića i "Običan dan" Vuka Palibrka.
Head Over Heels - Velika Britanija
Jedan od selektora festivala, Petrović, istakao da su filmovi koji su se prijavili na konkurs raznoliki.

"Ovogodišnja selekcija je jedna vrsta kolaža i prikazuje različite animacije rađene kroz različite tehnike i teme", dodao je on.

Centralna multimedijalna izložba "Nikola Majdak (1927-2013)" i specijalne projekcije "Sećanje na Nikolu Majdaka" obuhvatiće različite periode stvaralaštva ovog pionira animacije u Srbiji kroz 10 najvažnijih i najviše nagrađivanih filmovima među kojima su pored "Čoveka od krede" i "Zaljubljen u tri kolača" (1967), "Izvor života" (1969), "Vrijeme vampira" (1971), "Gran Ginjol" (1993)...
One Old Man Decided To Marry - Ukraijna
Miodrag Milošević je istakao da je glavna "zvezda" Festivala upravo multimedijalni umetnik Krstić, poreklom iz Srbije, koji od 1989. godine živi u Budimpešti i bavi se slikarstvom, skultpturom, animacijom, ilustracijom, stripom, koji je osvojio na Berlinalu Srebrnog medveda 1995. godine za animirani film "Moja mala me je ostavila", kao i nagradu za najbolji film na festivalu u Anesiju.

Glavni organizator Festivala Milan Milosavljević rekao je da je zemlja gost u fokusu ovogodišnje Balkanime Poljska koja se predstavila sa dva programa koje je priredio Piotr Kardas, osnivač festivala animacije "O!PLA".
Long Bridge of Desired Direction - Rusija
Istorijski program je posvećen jednom od najčuvenijih studija animacije u Poljskoj, Studiju filmskih minijatura u Varšavi koji ove godine slavi 55 godina postojanja, dok je program savremene animacije posvećen nezavisnim filmovima.

Program filmova "Cartoon D''Or 2013" predstaviće filmove koji su ušli u izbor za ovu najvažniju evropsku nagradu za animatore.
Una Furtiva Lagrima - Francuska
U subotu, 5. oktobra biće prikazani najnoviji nekomercijani kratki animirani filmovi za decu predškolskog i školskog uzrasta rađeni u tehnikama plastelina, kolaža, 2D crteža i 3D.

Prema rečima Milosavljevića, svakog dana u podne u klubu "Magistrala" DKSG-a predstavljaće se umetnici koji su prisutni na festivalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: