Škola filmske glume na Kolarcu

Škola filma Fokus organizuje interaktivne i praktične kurseve iz oblasti filmske umetnosti na Kolarčevom univerzitetu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

09:45

Default images

Od septembra počinju časovi filmske glume, a za četiri meseca, koliko traje kurs, polaznici će imati priliku da kroz praksu nauče osnove glume za film i televiziju, osnove filmskog jezika i komunikacije na snimanju, kako se uspešno snimaju kastinzi itd. Školu vode reditelj Miloš Milovanović i dr Jelena Radenović.

“Osmislili smo moderan koncept vođeni idejom da u Holivudu čak 72 odsto glumaca glume same sebe, a samo 28 procenata glumi likove. Svaki čovek ima svoj autentični izgled koji može da se podudari sa rediteljskom vizijom”, započinje razgovor Jelena Radenović.

Ona napominje da u Americi većina glumaca nema završen glumački fakultet, već mnoštvo različitih kurseva na kojima se stiču veštine i uče različite glumačke metode. Uprkos tome, u holivudskim filmovima čak i slučajni prolaznici i konobari uverljivo glume, bez preterivanja.

Jelena se u svom doktorskom radu bavila proučavanjem fenomena glume na filmu.

“Gluma na filmu je u osnovi ista kao gluma u pozorištu, ali ima svoje specifičnosti i zahteve, prilagođava se tehnologiji, tj. izražajnim sredstvima filma, kao što su krupni plan, pokreti kamere, diskontinuitet snimanja i montaža.“
Predavači ukazuju na to da je praksa primarni deo ovog kursa, a posebno je zanimljivo to što polaznici imaju priliku da snime više različitih video vežbi i da ih dobiju na DVD-ju, što im može poslužiti kao video portfolio i buduća prezentacija njihovih glumačkih mogućnosti.

Zanimljivo je da većina polaznika ima više od 25 godina.

“To su osobe između 15 i 60 godina. Dok se mlađi obično pripremaju za umetničke fakultete, stariji dolaze da nauče ono što su celog života priželjkivali”, kaže Miloš Milovanović. “Imajući u vidu da polaznici imaju i druge obaveze, časovi će se održavati petkom uveče i subotom. Ideja je da svi oni koji su ikada poželeli da se oprobaju na filmu dobiju priliku da to i iskuse”, napominje Miloš.

Pored kursa glume, ova škola filma organizuje i kurseve filmske režije na kojima se uče osnove pisanja scenarija i režije, a svaki polaznik na kraju snima svoj kratki igrani film.

“Ponosni smo što je ove godine od šest ljudi koji su upisali režiju na Fakultetu dramskih umetnosti dvoje sa naših kurseva. To je pre svega zato što su bili uporni i talentovani, a verujem da smo im i mi malo pomogli”, zaključuje reditelj.

Besplatni promotivni časovi održaće se 6. i 7. septembra na Kolarcu. Više informacija možete pronaći ovde!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: