De Niro, srećan ti 70. rođendan!

Popularni glumac, koji danas slavi 70. rođendan, priznaje da od mlađih kolega posebno ceni rad Meta Dejmona i Leonarda Dikaprija, ali i da nema želju da ode u penziju.

Kultura

Izvor: Izvor: politika.rs, A. C.

Subota, 17.08.2013.

15:42

Default images

Robert de Niro 17. avgusra slavi 70. rođendan. Tokom ove godine već su prikazivana njegova dva nova filma u kojima je tumačio zapažene role; tri filma u kojima je igrao završavaju se i biće prikazivani tokom jesenje i zimske sezone, a prihvatio je uloge u u još tri naslova, piše Politika.

Rođeni Njujorčanin, koji tvrdi da je italijanskog porekla (čukundeda mu je sa Apenina), iako ulazi u osmu deceniju života ne usporava tempo rada. Da pažljivo bira uloge u karijeri koju je započeo 1963. u filmu „Venčanje”, Brajana de Palme, kao dvadesetogodišnjak tek izašao iz glumačke škole Stele Adler, najbolje ilustruje podatak da je za uloge u drami „U dobru i u zlu”, reditelja Dejvida O. Rasela, početkom godine bio nominovan za Oskara, za sporednu ulogu. Ime De Nira na dodeli nagrada Američke filmske akademije u februaru nije bilo ispisano na papiru izvučenom iz koverte, ali je u karijeri dugoj četiri decenije dva puta bio pobednik. Prvo 1974. za sporednu ulogu mladog don Vita Korleone u „Kumu 2”, Frensisa Forda Kopole, a onda 1980. za glavnu ulogu u „Razjarenom biku”, Martina Skorsezea.
Scenaiz filma Razjareni Bik (Foto: Beta)
Radeći upravo sa Skorsezeom od sedamdesetih godina, pa sve do poslednje dekade 20. veka, u filmovima „Taksista”, „Njujork, Njujork”, „Kralj komedije”, „Dobri momci”, „Rt straha” i „Kazino”, De Niro je obezbedio mesto u društvu glumačkih velikana. Antologijske su njegove uloge u delima „Lovac na jelene”, Majkla Ćimina, i „Bilo jednom u Americi”, Serđa Leonea.

U malobrojnim intervjuima, glumac je priznao da je krajem devedesetih godina i početkom ovog veka prihvatao da radi i pitke romantične komedije i gangsterske filmove samo da bi zaradio novac za finansiranje Trajbeka festivala (osnovan na Menhetnu 2002), koji neguje nezavisnu produkciju i neposredni odnos autora i publike. Bez sujete, priznao je da od mlađih kolega posebno ceni rad Meta Dejmona i Leonarda Dikaprija, ali i da nema želju da ode u penziju!

O privatnom životu retko govori. Ženio se dva puta, ima šestoro dece i troje unučadi. Poočim je Drini, kćerki prve supruge Dajen Ebot, koju je usvojio i kumovao imenom sa naših prostora. A pre nekoliko godina mediji su pisali da je bio podvrgnut operaciji zbog raka prostate i da se uspešno izborio sa opakom bolešću.

Kakav je privatno De Niro, koji je već obezbedio mesto među holivudskim legendama i to tumačeći kriminalce, likove sa margine društva i sociopate, donekle je otkrio gostujući u jednoj američkoj TV emisiji: nije krio suze kada se povela reč o temama koje ga pogađaju – odnos prema obolelima od autizma, tvrdi se da od te bolesti boluje i jedan njegov sin, ili ispovest majke i ćerke, žrtve porodičnog nasilja. Vatreni navijač Đokovića

U okolini Niša još žive potomci porodice Đokić koja je pre mnogo godina ponudila gostoprimstvo tada anonimnom De Niru. Kako su „Politikinom” dopisniku iz Niša Tomi Todoroviću pričali meštani Čokota, ovaj glumac je početkom šezdesetih godina bio tek jedan od armije mladih Amerikanaca na proputovanju Evropom ka Bliskom istoku, pa im je tadašnja SFRJ bila nezaobilazna stanica. Istu porodicu Đokić, kod koje je poželo da spava na senu, jer nije imao novac – što mu domaćini nisu dopustili već ga ugostili kao najbližeg – posetio je još jednom. O tom susretu pričao je i Robert prilikom dva gostovanja u Beogradu: bio je gost Festa 1976. i 1978. Mediji su zabeležili da je pre koju godinu, prilikom susreta sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, De Niro rekao da se zbog divnih iskustva u našoj zemlji pomalo i oseća Srbinom.

Jedan je od vatrenih navijača prvog reketa sveta Novaka Đokovića, pa se može videti kako zdušno bodri miljenika iz lože na Ju-Es openu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: