"Drugi Susret" u konkurenciji za Oskara

Američka filmska Akademija prihvatila je kandidaturu dokumentarnog filma "Drugi susret" reditelja Željka Mirkovića, rađenog u produkciji Optimistic filma, za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2013.

10:31

Default images

Posle bioskopskih prikazivanja u Njujorku i Los Angđelesu i kritika koje je dobio od strane "NY Times-a", "LA Times-", "Variety-a" , "Village Voice-a", "LA Weekly-a"... zadovoljio je sve potrebne uslove i biće jedan od kandidata za Oskara 2014 za dugometražni dokumentarni film.

"U film je uloženo 5 godina iskrene energije i posvećenog rada jer su naše tri porodice, Zoltanova, Dejlova i moja verovale da vrednosti o kojima film govori, kao što su porodica i mir, zaslužuju da budu globalno prepoznate kao vrednosti koje trajno nadahnjuju ljude. Nadam se da će i Oskar komisija koja dalje određuje sudbinu kandidature takođe tako sagledati film i da će se "Drugi susret" na kraju naći među 5 nominovanih," rekao je reditelj i producent filma Željko Mirković.

Film Željka Mirkovića imao je svoju beogradsku i vašingtonsku premijeru tokom jeseni 2012. godine. Rok za prijavu domaćih kandidata za Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku istekao je 26. jula, a Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) podatke o nacionalnim kandidatima za 86. godišnju nagradu Oskar moraju da dostave Američkoj akademiji za film do 1. oktobra.

Za izbor su mogli da se prijave filmovi koji su prikazani ili će biti prikazani u periodu od 1. oktobra prošle do 30. septembra ove godine i to najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnim bioskopima. Takođe, film nije sme da pre bioskopske distribucije bude emitovan na televiziji ili internetu. Za "domaću produkciju" smatra se film u kojem većinsko učešće imaju državljani ili lica sa prebivalištem u Srbiji. Prema propozicijama, dijalog u filmu mora da bude pretežno na jeziku ili jezicima koji nisu engleski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: