"Montevideo" gledali milioni Kineza

Film "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića prikazan je premijerno 3. avgusta uveče na kineskom nacionalnom TV kanalu CCTV 6, a reprizna projekcija zakazana je za nedelju.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 04.08.2013.

13:57

Default images

Tako je "Montevideo, Bog te video" postao prvi srpski film prikazan na kineskoj televiziji u okviru selekcije "Najbolji filmovi" i našao se među samo 52 strana filma koje kineska televizija godišnje odobrava.

U polučasovnoj studijskoj emisiji koja je bila posvećena filmu, višemilionskom auditorijumu bila je predstavljena Srbija i njena dugogodišnja sportska i filmska tradicija.

"Ovo je neverovatan događaj jer veliki holivudski producenti poslednjih godina ulažu ogromne napore da uđu na kinesko tržište i veoma im je teško pošto Kina ima kvote za holivudske filmove. Ovo bi mogao da bude revolucionaran događaj koji bi otvorio vrata srpskom filmu i kulturi na kinesko, ogromno i važno tržište", izjavio je reditelj filma Dragan Bjelogrlić.

Da bi se našao u krugu najboljih filmskih ostvarenja današnjice "Montevideo, Bog te video" je prošao strogu selekciju "China Film Group", jedinog ovlašćenog filmskog distributera stranih filmova u Kini, a potom i urednika CCTV6, najgledanije kineske televizije specijalizovane za filmski program.

Selekcija "Najbolji filmovi" se prikazuje od 1998. godine i ima zadatak da gledaocima predstavi najbolja strana ostvarenja.

"Montevideo, Bog te video", sniman u produkciji kuće "Intermedia Network", prvi put je kineskoj publici predstavljen tokom Nedelje srpskog filma u Kini i učestvovao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu 2012.

Iste godine je proglašen za najbolji igrani film na Međunarodnom festivalu sportskog filma u Pekingu.

Pročitajte recenziju filma "Montevideo, Bog te video"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: