“Amanet” se bavi nasleđem i porodicom

Mladi reditelj Nemanja Ćipranić, koji je pre nekoliko dana počeo snimanje svog debitantskog ostvarenja "Amanet", kaže da je ideja filma da ukaže na stvari koje su postale alarmantne u srpskom društvu, "u kome se ništa više ne ceni sem ličnog interesa".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 27.07.2013.

16:00

Default images

"Stvari koje su osnovne za jedno društvo, kao što su porodica, međuljudski odnosi, u totalnoj su senci ličnih interesa i te stvari se moraju što pre promeniti", rekao je Ćipranić Tanjugu.

Film, prema njegovim rečima, bavi se i onim "što ostavljamo u amanet i onim što su nama roditelji ostavili u nasleđe", odakle i naziv njegovog prvog dugometražnog igranog ostvarenja.

Priča prati 24-godišnjeg Todora koji živi sa majkom u skromnim uslovima. Studira psihologiju i radi kao konobar u kafani, dok njegova majka radi kao medicinska sestra.

Jednog dana u kafani se pojavljuje Višnja, namučena devojka, koja je trudna i nema kuda da ide. Todor se sažaljeva na nju i prima je u stan, ali tada stvari počinju da se komplikuju.

"Dosta je aktuelna priča i drugačija od ostvarenja domaće kinematografije u protekle dve decenije, ako ne i više. Motivi koji se provlače konstantno u filmu kod nas su postali jako dosadni. Ovo će biti pravo osveženje i nije usko vezano za ove prostore, ovaj mentalitet", primetio je reditelj.

Ćipranić je precizirao da je film mračan, ali na drugačiji način u odnosu na ono što je publika do sada gledala.

"Nema veze sa crnim talasom koji se provlači kroz srpski film od šezdesetih na ovamo, nema teme ratova, siromaštva u trolikoj meri, koje je inače prenaglašeno", rekao je on.

Ćipranić je kazao da su zanimljivi odnosi izmedju junaka, koji su negde i jako devijantni i koji bi trebalo da nas upozore "na stvari koje i mi sami radimo nesvesno".

Većinu glumaca je tokom čitanja scenarija "već video", tako je znao da Danica Maksimović mora da igra Todorovu majku ili neće uopšte snimati, dok je sa Ljubomirom Bulajićem (Todor) sarađivao i ranije.

Milena Živanović je za ulogu Višnje odabrana na kastingu među 260 glumica iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Mislim da će biti sjajna podela zbog miksa iskusnih glumaca i mladih nada koje uzajamno dele energiju, iskustvo i entuzijazam", rekao je Ćipranić, dodavši da mu je mnogo značila pomoć i saveti Danice Maksimović i Svetozara Cvetkovića tokom šest meseci proba.

Maksimovićeva kaže da uvek želi da pomogne mladima. "Iznenadilo me je kada je došao Nemanja da mi ponudi ulogu. Prišao mi je u Zvazdara teatru i rekao: 'Voleo bih da pročitate scenario i kažete mi kako Vam se dopada. Bez vas ne znam da li ću raditi ovaj film'. To mi je bilo dovoljno", ispričala je poznata glumica.

Ona je ocenila da mladima treba pomoći u vremenu kada se za kulturu ne odvaja ništa, preneti im znanje, da "dođe do razmene našeg iskustva i njihovih želja i htenja, da ono umetničko što nose dodje do izražaja".

"Tu smo da pokažemo onima koji vode zemlju da se film može snimiti i bez velikih sredstava, ali naravno da je njihova pomoć neophodna i to treba zakonima regulisati, jer je nemoguće u zemlji Srbiji živeti od umetnosti", naglasila je Maksimović.

Bulajić kaže da "nikad nije igrao ovako nešto". "Neko me pitao skoro kada ću, posle projekata koji su bili epoha - 'Šešir profesora Koste Vujića', 'Nepobedivo srce', 'Plavi voz', glumiti u filmu koji se bavi sadašnjicom. I evo!", istakao je mladi glumac, ocenivši da je scenario zanimljiv, sa puno obrta.

Sa mnogo entuzijazma je dočekao ponovnu saradnju sa Ćipranićem sa kojim je radio na njegovom studentskom filmu, dok za Danicu Maksimović kaže da mu je "puno srce kada je sa njom u kadru".

Snimanje će trajati do 27. avgusta, a Ćipranić očekuje da će film biti pred gledaocima krajem februara ili početkom marta sledeće godine.

Dobili su podršku kompanije "Pink Film International", koja im je ustupila svoju opremu, i još nekoliko privatnih firmu, ali ne i od zvaničnih gradskih i republičkih institucija.

"Film košta mnogo i za naše uslove su to nerealne cifre, a država ne samo što ne pomaže, već svojim nametima, koji su možda u redu za holuvudske produkcije, tera mlade autore da ne rade svoj posao i idu iz ove zemlje", konstatovao je Ćipranić.

U glumačkoj ekipi su i Goran Radaković, Jelisaveta Orašanin, Marija Vicković i drugi. Direktor fotografije je Igor Marović, kostimograf Sonja Mrkobrada, scenograf Ivana Lovre, masku i specijalne efekte radi Miroslav Lakobrija, a muziku Đule Van Gog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: