Tri nagrade za "Krugove" u Puli

Na 60. festivalu igranog filma u Puli ostvarenje režisera Srdana Golubovića "Krugovi" je u Nacionalnom programu manjinskih koprodukcija osvojio Zlatne Arene za režiju, najbolju mušku ulogu i najbolju manjinsku koprodukciju,

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 27.07.2013.

13:23

Default images

Žiri koji je radio u sastavu Petar Krelja, reditelj i scenarista (predsednik), Stanislav Babić, producent Gordana Gadžić, glumica, Slobodan Trninić, direktor fotografije i Damir Čučić, redatelj i montažer doneli su sledeće odluke o pobednicima u Nacionalnom programu manjinskih koprodukcija.

Zlatna Arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodeljena je producentkinji Jeleni Mitrović za film "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića sa obrazloženjem da je u pitanju "moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna.“

Zlatna Arena za režiju dodeljena je Srdanu Goluboviću za film "Krugovi" sa obrazloženjem da "Srdan Golubović vešto vodi film koji ima više nivoa priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova. U svim segmentima to je rafinirana filmska režija.“

Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu dodeljuje se Leonu Lučevu za ulogu Harisa u filmu "Krugovi" redatelja Srdana Golubovića "jer se iza mekog i toplog porodičnog čoveka skriva čvrst karakter koji gledaoca uverava kako je dobrota svevremena.“

U okviru Međunarodnog programa žiri u kome su bili Neda Arnerić (predsednica), reditelj Pjer Žalica, reditelj i scenarista Igor Šterk doneo je sledeće odluke.
Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Jirini Bohdalovoj za ulogu filmu "Zlatne godine" reditelja Jiržija Štraha, Zlatnu Arenu za najboljeg reditelja osvojio je Bernardo Bertoluči za režiju filma "Ja i ti", a Zlatna Arena za najbolji film pripala je filmu "Jackie" rediteljke Antonijet Biojmer.

U sekciji Međunarodnih kratkih filmova žiri je dodelio priznanje filmu "Majka" poljskog reditelja Lukaša Ostalskog, a posebnu pohvalu u sekciji kratkih filmova dobio je film "Poljubi me nežno".

Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodeljena se Nikši Butijeru za ulogu Petra u filmu "Sveštenikova deca" redatelja Vinka Brešana, Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodeljena je Bogdanu Dikliću za ulogu Slavka u filmu "Odbrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića.

Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodeljena je Lani Barić za ulogu Mame u filmu "Šuti reditelja Lukasa Nole, dok je Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena Nadi Đurevskoj za ulogu Milene u filmu "Odbrana i zaštita" reditelja Bobe Jelčića koji je osvojio i Zlatne Arene za scenario i režiju.

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodeljena je Zdenki Gold
producentkinji filma "Odbrana i Zaštita" reditelja Bobe Jelčića.

U okviru festivala juče su već uručene tradicionalne nagrade - "Marijan Rotar" koju je dobio dizajner, realizator, član žirija, direktor i umetnički direktor Pule Armand Debeljuh, kao i nagrada "Fabijan Šovagović" koju je dobio Rade Šerbedžija.

To priznanje je Društvo hrvatskih filmskih reditelja osnovalo 2000. godine kao uspomenu na velikana hrvatskog glumišta Šovagovića, a dodeljuje ga glumici ili glumcu čije je delo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.

Ovogodišnji 60. jubilarni Pulski festival održan je od 13. do 27. jula, a kompletan spisak svih dobitnika nagrada možete videti OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: