Pušić: Hteo sam da izazovem reakciju

Mladi reditelj Miloš Pušić, čiji je film “"Odumiranje”" imao domaću premijeru na 20. Festivalu evropskog filma na Paliću, izjavio je danas da je snimajuću tu dramu o odumiranju srpskog sela razmišljao o publici koja želi da doživi emotivnu reakciju. “

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

19:57

Default images

Mislim da su jednako kvalitetne reakcije i smeh i plač i da su obe zdrave. Najgori je film koji ne proizvede reakciju, koji ne povuče ni na jednu od te dve strane”, rekao je on Tanjugu dodavši da ne bi želeo da kategorizuje publiku na urbanu i neku drugu, niti po starosnom ili polnom kriterijumu.

Pušić je izrazio uverenje da će ovaj film, po scenariju Dušana Spasojevića na osnovu njegove istoimene drame koja je igrana u Ateljeu 212, zaintrigirati “ljude koji su nekoga izgubili zbog odlaska iz zemlje, one koji žele da čuju nešto o tuđim iskustvima, koji žele da slušaju”.

Na pitanje koje često postavljaju nove generacije - zašto da idem u bioskop da se sekiram, reditelj ukazuje da oko nas ima isuviše zabave. “Preplavljeni smo ‘farmama’ i sličnim televizijskim formatima.

Možda ne bi bilo loše da se ljudu malo nasekiraju uz ozbiljan film”, rekao je on. Pušić je danas održao i konferenciju za novinare na kojoj je istakao da je pri prvom čitanju scenarija osetio duboku ličnu vezu sa pričom o mladiću koji želi da proda zemlju i ode u Švajcarsku, u potrazi za boljim životom.

“Bilo je lako vezati se, jer je dilema otići ili ostati stalni predmet razmišljanja moje generacije. Istovremeno, razumem i drugu stranu - roditelje koji žele da njihova deca ostanu ovde”, rekao je on. Pušić je dodao da je to i univerzalna tema, u šta se uverio na osnovu reakcija publike na međunarodnoj premijeri ovog filma, na festivalu u Karlovim Varima. “Bilo mi je uzbudljivo kako ljudi koji nisu iz našeg jezika i kulture prate i dobro razumeju ovaj film”, izjavio je on, dodajući da je dobro funkcionisala i narodna muzika koja daje pravu atmosferu ovom filmu.

Producent i glavni glumac Branislav Trifunović igra momka koji iz prelepog, ali opustelog sela na Zlatiboru odlazi u Švajcarsku, ostavljajući samu majku (Dara Džokić), a u ansamblu su Boris Isaković, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Milica Janevski…...

Trifunović je, takođe, izjavio da u filmu nisu želeli da zauzimaju stranu između onih koji odlaze i onih koji ostaju, napominjući da bi na osnovu ukupnog stanja u ovoj zemlji, ali i njene lepote i potencijala, bilo teško optužiti bilo jedne bilo druge.

“I mene lično kopka tema odlaska u potrazi za boljim životom. Ipak, mi koji smo ostali, praveći ovaj film učinili smo svoje živote lepšim i boljim”, zaključio je on. Film u produkciji kuće “Hit and Run” već je dobio pozive za veći broj međunarodnih festivala, a beogradska premijera najavljena je za 5. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: