"Tajne" pobednik Kratkog metra

Gran pri 60. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je kratki igrani film "Tajne" rediteljke Margerite Spampinato iz Italije, saopšteno je na konferenciji za novinare u Domu omladine.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

16:19

Default images

Uručenjem nagrada 6. aprila se završava festival na kojem je od 2. aprila u takmičarskom programu prikazano 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Jednoglasnu odluku o nagradama doneo je žiri čija je predsednica bila glumica Mirjana Karanović, a članovi reditelji Lordan Zafranović, Marija Milanović i Afarin Egbal i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Film "Tajne", o svetu viđenom očima devetogodišnje devojčice, odlikuju "suptilnost, tihi pristup i distanciranost koje je autorka primenila u razarajućoj temi, ostavljajući publiku da drhti od straha" i navodeći je na dugo razmišljanje, obrazložio je žiri.

Zlatnu plaketu Beograd za najbolji film domaćeg programa dobio je animirani "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka jer "osobenim ironičnim pristupom iznova postavlja pitanje o svrsi i suštini političkog sistema gde se plitkoumnost i trivijalnost od strane propagandne mašinerije promoviše kao najveće dobro zarad ispunjenja najnižih strasti političke elite".

U međunarodnom programu Zlatnu plaketu Beograd dobio je takođe animirani film "Oh, Vili" Eme de Svef i Marka Džejmsa Rolsa iz Belgije za "prelep animirani svet zaustavljenih pokreta, gotovo potpuno napravljen od tkanine i tekstila" i epske razmere priče o emotivnoj krizi glavnog junaka.

Zlatne medalje Beograd po kategorijama u međunarodnom programu pripale su dokumentarcu "Sutra ćemo ponovo da živimo" Korine Gizen iz Nemačke i kratkom igranom filmu "Nuklearni otpad" Miroslava Slabospitska iz Ukrajine.

Isto priznanje u domaćoj selekciji dobili su dokumentarac "Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka" Ivane Todorović, kratki igrani "Prolećna sunca" Stefana Ivančića, eksperimentalni film "Priča o stanovnicima zida" Andreja Boke i animirani "Običan dan" Vuka Palibrka, kao i Akademski filmski centar "Studentski grad" za najbolju produkciju grupe filmova. Diplome za pojedinačni autorski doprinos (koje se dodeljuju samo za domaći program) dobili su snimatelj Igor Ðorđević ("Prolećna sunca"), animatori Ana Nedeljković i Nikola Majdak ("Rebitlend"), montažer Vladimir Petrović ("Virus") i kompozitori Mirjana Vladisavljev i Ivan Pavletić ("Priča o stanovnicima zida").

Festival je obezbedio i novčane nagrade - za Gran pri 3.000 evra, Zlatne plakete Beograd po 2.000 i Zlatne medalje Beograd po 1.000 evra u dinarskoj vrednosti.

Predsednica žirija istakla je da su mnogi filmovi bili uzbudljivi jer su autori hrabro predstavili istinu o sebi i svetu u kojem živimo.

"Dragoceno je to što se filmovi pre svega bave ljudskom intimom, nemogućnošću komunikacije, preprekama između ljudi, kao i između pojedinaca i njihovih ciljeva", rekla je Karanovićeva.

Ona je napomenula da joj je drago što ima puno mladih autora, ali da joj nije drago što izgleda samo oni imaju dovoljno entuzijazma da se izbore za priliku da snimaju, dok stariji stoje u mestu zbog nedostatka budžeta i neadekvatnog odnosa društva prema kinematografiji.

Slavni reditelj Zafranović ocenio je da je ove godine bilo vrlo kvalitetnih filmova, a da je razlika u odnosu na njegovo vreme ta što su nekada glavnu reč vodili producenti - Dunav film, Zagreb film, Viba, Lovćen...

"Te kuće su nas, tada mlade autore, vodile i usmeravale. Imale su jaka dramaturška odeljenja. Ideologija nije mnogo obraćala pažnju na kratki metar, pa su dokumentarci po temama i pristupu često bili udarniji od igranih filmova. Sada se filmovi rade kod kuće. Mladi koriste prednosti nove tehnologije, što vodi i do nove estetike", rekao je on.

Članice žirija Egbal i Šmit istakle su da je zadovoljstvo i čast ponovo biti u Beogradu. Zajedno sa Milanovićevom istakle su da je festival omogućio da se niz odličnih filmova vidi na velikom platnu, gde im je pravo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: