Preminuo čuveni Rodžer Ebert

Jedan od najslavnijih filmskih kritičara, prvi novinar koji je osvojio Pulicerovu nagradu za filmsku kritiku, Rodžer Ebert (70), preminuo je 4. aprila u svom domu u Ilionisu, SAD.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

22:18

Default images

Rođen 1942. godine kao dete bibliotekarke i električara, Ebert je već kao osnovac počeo da objavljuje radove u lokalnim novinama. Kako nije imao dovoljno novca da studira na nekom od univerziteta iz prestižne Ajvi lige, novinarsku diplomu stekao je na državnom Univerzitetu u Ilionisu, gde je uređivao studentski list “The Daily Illini”.

Kao student pisao je honorarno za brojne časopise, da bi 1966. bio angažovan od strane magazine “Midwest” kao filmski kritičar. Već tada počeo je da piše recenzije filmova koje su igrale na granici novinarskog žanra i umetničkih formi pa je 1975, na iznenađenje mnogih, dobio Pulicerovu nagradu. To je bio prvi put da je prestižno priznanje otišlo u ruke filmskog kritičara.

Od tada je svake godine sastavljao listu najboljih filmskih ostvarenja koja se smatrala jednom od najrelevantnijih u svetu sedme umetnosti.

Časopis Forbs proglasio ga je jednim od najuticajnijih ljudi na američkom medijskom nebu, a na holivudskom Bulevaru slavnih zvezda sa njegovim imenom prva je koja je postavljena u čast nekog filmskog kritičara.

Autor je petnaestak knjiga i brojnih filmskih revija koje su vikendom izlazile uz najprestižnije časove. Do svoje smrti vodio je veoma posećen i uticajan blog, a predavao je i na Univerzitetu u Čikagu.

Ebert je preminuo u svom domu u saveznoj državi Ilionis, kako su preneli svetski mediji, izgubivši bitku sa rakom nakon brojnih operacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: