"Kratki metar je prirodan početak"

U Domu omladine Beograda večeras je svečano počeo jubilarni, 60. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a u okviru ceremonije uručena je nagrade Festivala za životno delo, koju je ove godine dobio reditelj i scenarista Želimir Žilnik.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

21:50

Default images

Reditelj Želimir Žilnik, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo 60. Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, izjavio je večeras da mu je ta nagrada posebno draga jer dolazi od festivala koji je bio veoma značajan za njegovu generaciju.

"Kada sam dobio vest, pomislio sam na sve ono što me vezuje za taj festival. Bio je veoma značajan, pogotovo za moju generaciju. Mislim da je uopšte u jednoj kinematografiji osnov rada i ulaska mladih ljudi u nju - ono što pokažu kad se oprobaju na dokumentarnom i kratkom filmu", rekao je Žilnik (71) Tanjugu.

Ističući da to važi i za domaće i za strane reditelje, naveo je Žiku Pavlovića, Sašu Petrovića, Dušana Makavejeva, Purišu Đorđevića.

"Svi su oni počeli sa dokumentarnim filmom, a to se desilo i mojoj generaciji. To je dobar i prirodan početak. Došli smo u sjajnom periodu kada su na ovom festivalu nastupale jake reprezentacije 'Dunav filma', 'Neoplante', 'Zagreb filma', 'Sutjeske'... Bilo je kao na Olimpijadi. Vi tu onda proverite ne samo svoju metodologiju, nego vidite i da li imate neku svoju estetiku i neki svoj rukopis", obrazložio je on.

Žilnik je primetio da to što je on nagrađen može da bude i ohrabrenje za sadašnju mladu generaciju. "Mislim to zbog mog, kako kažu, velikog opusa, a koji je raznorodan u smislu žanrova. Radio sam i bioskopske i televizijske i dokumentarne filmove. Dakle, mladi mogu da vide da ipak neki kontinuitet, a i estetska i tematska konzistentnost, mogu da se održe", izjavio je Žilnik.

Autor poznat po radu sa malim budžetima i u gotovo "gerilskim" uslovima, napomenuo je da "dolaze teška vremena i neće biti novaca za kinematografiju", dodavši da će mnogi mladi "morati ne samo da čekaju tri-četiri godine na svoje filmove, nego i da rade neke jednostavnije, kraće forme".

"Ipak, nemojte imati iluzija da film, kao kompletna kinematografija, može da se radi bez novaca iz budžeta. Bilo šta složenije, što je kostimska ili scenografska intervencija ili poznata glumačka ekipa - to mora da ima budžet", naglasio je on. S druge strane, kako je napomenuo, "postoji nada da će to imati distribuciju, pa i neki prihod".

"Ne bih nikako preporučio: bavimo se samo andergraund i jeftinim filmom pa ćemo imati jaku kinematografiju. To nije realno", zaključio je Žilnik dodajući da "život prolazi a film ostaje"

.
Žilnik i Pirika
U foajeu Doma omladine postavljena je izložba o 26 dosadašnjih dobitnika tog priznanja. Neki od njih došli su i na svečano otvaranje. Publici u punoj sali predstavljeni su Dušan Makavejev, Predrag Vranešević, Nikola Stojanović i Mića Milošević, koji su sedeli u prvom redu.

Gledaoci su dugim aplauzom pozdravili poznate autore, a takođe i članove međunarodnog žirija u kojem su Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, rediteljke nagrađene prošle godine Marija Milanović i Afarin Egbal i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Na početku programa počasno je prikazan stari kratki film "Malj" Aleksandra Ilića, koji je najnagrađivaniji na međunarodnoj sceni u istoriji našeg kratkog metra. Svečanost je upotpunio hor dece i mladih "Beogradski glas", pod upravom Aleksandre Kovač, dok su u pozadni projektovani inserti iz filmova koji su obeležili istoriju ovog festivala, jednog od najstarijih te vrste u Evropi.

Nagradu za životno delo Žilniku je uručio poznati hrvatski reditelj Zafranović, koji je istakao da se znaju 50 godina i ispričao neke šaljive anegdote iz mladih dana.

"Šalu na stranu, čast mi je da uručim nagradu velikom autoru, borcu, slobodnom čoveku u više sistema, čoveku koji napravio impozantan opus i u svetu proslavio jugoslovenski, pa i srpski film", rekao je Zafranović.

U okviru svečanosti prikazan je Žilnikov stari kratki dokumentarac "Pioniri maleni", a zatim premijerno i najnoviji, dugometražni "Pirika na filmu".

U takmičarskom programu ove godine učestvuje 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Festival ima i više pratećih programa - "Made in Japan", "London Calling", "Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici", "Angry Ukrainians", "Rockumentary Revolutions", "Komšiluk", "Vrelo", "UNAFF". Program traje do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: