14. smotra arheološkog filma

Međunarodna smotra arheološkog filma u Beogradu, tradicionalna manifestacija Narodnog muzeja u Beogradu, predstavlja od 21. do 30. marta više od 20 filmova iz osam zemalja.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Petak, 22.03.2013.

09:25

Default images

Nemačkim filmovima “Palmira - pogled iz vasione” Martina Papirovskog (Papirowski) i “Povratak faraona” Bertrama Feraga (Verhaag), 14. smotra arheološkog filma počela je u atrijumu Narodnog muzeja, u prisustvu ministra kulture Srbije Bratislava Petkovića i direktora Geteovog Instituta u Beogradu Matijasa Miler Viferiga, prenosi portal SEEcult.org.

Osim sedam filmova iz Nemačke, publika će videti i arheološka ostvarenja iz Italije, Španije, Francuske, Grčke, Irana, Makedonije i Crne Gore.

Izabrani filmovi, kako je istakao Narodni muzej, odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima, već svima onima koje privlače stare civilizacije, da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.

Smotra je organizovana u saradnji sa Geteovim institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Francuskim institutom i Kulturnim centrom Irana.

Narodni muzej domaćin je te smotre od 1998. godine, kada je prvi put organizovana, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom “Archeologia Viva” i Italijanskim institutom za kulturu.

Program ovogodišnje smotre filmova možete preuzeti ovde (PDF), premijerne projekcije su svakoga dana od 20 sati, a reprize sutradan od 17 časova. Ulaznice koštaju sto dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: