Nema filma bez državne pomoći

Mlada rediteljka Maja Miloš, koja je višestruko nagrađivana za debitantski film "Klip", izjavila je da kinematografija ne može da opstane bez pomoći države, pa bi nepoštovanje Zakona o kinematografiji značilo da se mi odričemo filmske delatnosti.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.03.2013.

17:33

Default images

"Treba da razumemo da je naša država trenutno u veoma teškoj i komplikovanoj poziciji, ali mislim da je otpisivanje jedne grane kulture prevelika žrtva za koju se očekuje da je podnesu filmski umetnici i radnici", rekla je ona.

Na pitanje o modelu finansiranja - budžetskom ili vanbudžetskom (iz dela prihoda Ratela, RRA i RTS-a), odgovorila je da ne zna detalje, ali da u svakom slučaju kinematografija ne može da opstane bez pomoći države.

"Nepoštovanje Zakona o kinematografiji bi automatski značilo da se mi kinematogafije odričemo", ocenila je ona povodom Nacrta Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji predvidja ukidanje odredaba Zakona o kinematografiji o sufinansiranju filmske proizvodnje iz različitih procenata sredstava Ratela, RRA i RTS-a. Miloševa je pozitivno ocenila formiranje Akcionog odbora, koji čine ugledni predstavnici filmske delatnosti i strukovnih udruženja a koji će komunicirati sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom finansija i privrede.

"Mislim da je jako važno da se pokrene inicijativa za poboljšanje materijalnog stanja u kinematografiji, ali da isto tako treba da razmišljamo o drugim problemima, o kulturnoj politici, o autorskom kontinuitetu, stanju u bioskopima...", istakla je ona.

Rediteljka smatra da je dobra i inicijativa Srđana Dragojevića o stimulisanju filmova "po učinku".

"Važno je da podržavamo autore koji imaju priznanja, koji su dokazali da rade kvalitetne filmove, bilo da su nagradjeni na medjunarodnim festivalima bilo da imaju veliku gledanost", rekla je ona.

"Upravo ta stimulacija može da proizvede ono što nam nedostaje, a to je negovanje autora, jer sada, kod nas, svaki film koji se snimi je eksces, naročito film koji je gledan ili ima uspeha u svetu. Naravno da taj učinak treba uzeti u obzir kod sufinansiranja", obrazložila je autorka.

Pored toga, treba razmišljati o formiranju novih autora, o tome kako da se podstaknu debitanti, a odvojena kategorija su naravno velikani našeg filma, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: