Otvoren konkurs za „Underhillfest“

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma „Underhillfest“ iz Podgorice poziva stvaraoce iz regiona da prijave filmove na konkurs za 4. izdanje festivala.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.03.2013.

20:24

Default images

Reč je o festivalu „open air“ koncepta, koji se održava na nekoliko lokacija u gradu, a zaštitni znak su mu filmske projekcije na krovu parking garaže u centru grada.

Prošlogodišnji je održan od 7. do 15. juna, a otvoren u multiplesku „Cineplexxu“ projekcijom filma „Pina“ Vima Vendersa u prepunoj najvećoj sali, koja broji trista mjesta. Festival je obeležila i izuzetno posećena crnogorska premijera filma „Orskestar“ Pjera Žalice, koji je bio i gost festivala. Publici se poklonio i protagonista filma, pop pevač Saša Lošić.

Osim njih, gosti fesitvala su bili i rediteljka filma „Jajašca za kasnije“ Marike Šelart, Dragana Kanjevac, autorka filma „Sonja“, Demien For - reditelj filma „Kada su devojke flertovale sa bogovima“, producent filma „Blokada“ Oliver Sertić i reditelj Nedžad Begović, autor dokumentarca „Film snimljen mobilnim telefonom“.

Sastavni deo „Underhillfesta“ su i radionice za mlade filmske autora na kojima su tokom prethodnih godina predavanja imali reditelji Boris Mitić, Vlado Perović, Dmitar Anakijev, Nebojša Slijepćević i producenti Snežana Penev i Oliver Sertić. Festival je prepoznat i po odličnim koncertima na otvorenom, a do sada su nastupali Eyesburn, Darkwood Dub, Svi na Pod! i Elemental.

Na trećem izdanju festivala, nagrada „Maslačak“ u međunarodnoj selekciji pripala je ruskom filmu „Sutra“ reditelja Andreja Grijazeva, specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji filmu „Jajašca za kasnije“.

„Maslačak“ u regionalnoj selekciji, dobio je film „Marijine“ hrvatske autorke Željke Sukove, a specijalnu nagradu film „Blokada“ Igora Bezinovića. Festivalska nagrada je rad jednog od najpoznatijih crnogorskih umetnika Romana Đuranovića.

Festival će biti održan početkom juna 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: