“Ne čudi što je ‘Neretva’ hrvatska”

Reditelj Darko Bajić ocenio je da ne čudi da se “Bitka na Neretvi", ostvarenje jugoslovenske kinematografije, može jednom izjavom reditelja Veljka Bulajića predstaviti kao film proizveden u Hrvatskoj.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 09.03.2013.

14:26

Default images

Bajić smatra da "nula za kinematografiju" iz budžeta za 2013, "dramatično usložnjava mogućnosti stvaranja filmova kod nas i onemogućava uspostavljanje partnerskih odnosa sa svetom".

"Nula za kinematografiju koju je opredelilo Ministarstvo kulture budžetskim uskraćivanjima za 2013. godinu ogolilo je položaj filma u Srbiji i, na izvestan način, znači poziv na prisvajanje nasleđa, ignorisanje podrške savremenog stvaralaštva u oblasti kinematografije i uskraćivanja budućnosti filma u Srbiji", istakao je Bajić u autorskom tekstu objavljenom u "Blicu".

Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije smatra da "nula za kinematografiju nije samo znak nepoštovanja, već je potvrda ignorisanja delatnosti koja je najviše doprinela širenju pozitivnih slika iz Srbije - razumevanja, tolerancije, poštovanja", dodavši da to stvara uslove za "zaobilaženje Srbije kao partnera u širokom luku".

"Zato ne čudi da se status projekta 'Bitka na Neretvi', koji je svojevremeno objedinio sve finansijske, stvaralačke i prikazivačke potencijale kinematografije u Jugoslaviji, danas može jednom izjavom reditelja Veljka Bulajića predstaviti kao film proizveden u jednoj republici nekadašnje Jugoslavije. Bez pozivanja na deobni bilans, strukturu koprodukcije, jednostavnom izjavom: 'Tako hoću'", ocenio je Bajić.

Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", koji je oko četiri decenije najčešće označavan kao jugoslovenski, sada službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su 8. marta "Jadran film" i Bulajić.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. Film je imao veliku gledanost - samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: