Počinje deveti Zagrebdoks

Svečanim otvaranjem u Zagrebu počinje deveti po redu međunarodni festival dokumentarnog filma Zagrebdoks (Zagrebdox) na kome će do 3. marta u 20-ak programa biti prikazano više od 180 filmova iz 30 zemalja, među kojima i iz Srbije, ali i neki vezani uz izbegličku problematiku.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2013.

19:32

Default images

Festival koji se održava u Muvipleks bioskopu otvaraju direktor Nenad Puhovski i gradonačelnik Milan Bandić, a samo otvarenje, kao i svake godine društveni je događaj kome prisustvuje velik broj ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

U utrci za nagrade, Velike pečate i Mali pečat za autore do 35 godina starosti biće 17 filmova u međunarodnoj i 22 filma regionalne konkurencije.

Biće dodeljena i nagrada "Movies that matter" (Stanje stvari) za film koji najbolje promoviše ljudska prava, nagrada za najbolji film publike i nagrada "nagrada mojoj generaciji" po izboru direktora festivala za najbolji film autora njegove generacije.

Među filmovima se u regionalnoj konkurenciji takmiče srpski filmovi "Buđenje" Ivane Fabri i "Zvezdana prašina" Vladimira Perovića, film "Kako je doma" Keje Šišmanović u hrvatsko-srpskoj produkciji i nemačko-srpska produkcija "Dragan Wende, Zapadni Berlin" Dragana Petrovića i lene Miler (Mueller).

Od filmova srpske produkcije ili koprodukcije u ostalim programima, tu su "Biba struja" Dušana Šaponje i Dušana Čavića u programu "Srećni doks (Happy Dox), hrvatsko-srpska koprodukcija "Hrvatska plutokratija" Stevena Elisa (Elis) i "Pogled umetnika na prošlost" Dine Mustafića u programu Kontroverzni Doks, "Pirika na filmu" Želimira Žilnika u programu "Majstori Doksa", kao i "Pisma ocu" Srđana Keče u retrospektivi filmova nacionalne filmske i TV škole.

Interes pobuđuje i film hrvatskog autora Tomislava Perice "Pet žena" koji se takmiči u regionalnoj konkurenciji i koji govori o pet povratnica u Hrvatsku koje su sticajem okolnosti na ovaj ili onaj način i društveno aktivne.

Među njima je najpoznatija Sonja Leka koja se iz izbeglištva vratila u Ličko Petrovo Selo i pokrenula udruženje Tara koje čuva tradiciju izrade odevnih predmeta.

Taj film će u organizaciji Asocijacije izbeglica sredinom marta biti prikazan u Beogradu.

Ulaznice za projekcije su od 15 do 25 kuna (dva do 3,5 evra), a ima i besplatnih projekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: