"Čuvaćemo uspomenu na Dinka"

U Muzeju kinoteke 22. februara održana je komemoracija povodom smrti upravnika te institucije, filmskog reditelja, kritičara i teoretičara Dinka Tucakovića (1960-2013).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.02.2013.

15:20

Default images

U prisustvu članova porodice, mnogobrojnih kolega i prijatelja, od kojih je veliki broj prestajao ceo skup u prepunoj sali i foajeu, o velikom posvećeniku filma, neumornom i vedrom čoveku govorili su direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Slobodan Šijan, profesor Nebojša Pajkić, predsednik srpske sekcije Fipresci Borislav Anđelić i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miroslav Tasić.

Zelenović je najavio predlog da dvorana kultnog bioskopa u Kosovskoj ulici dobije ime Dinka Tucakovića.

"Dinko će svima nedostajati. Prvenstveno svojoj porodici, ali imao je on i drugu porodicu - nas kinotečane, ne samo u Srbiji nego u celom regionu i Evropi, a nedostajaće i posetiocima ove dvorane u kojoj je edukovao mnoge generacije pomažući im da shvate šta je suština filma i da ga zavole", rekao je on.

"Od 1990. godine sa ponosom smo prisustvovali njegovim intelektualnim i kreativnim potezima. Posao uređivanja programa Kinoteke je zahtevan, a on se pored toga uspešno bavio filmskom i te-ve režijom, pisao scenarija i kritike, objavljivao knjige, eseje. Otišao je čovek koji je kao malo ko razumeo film i bio zaljubljenik koji je beskrajno voleo film", kazao je Zelenović.
Foto: FoNet
Napominjiući da, kao i mnogi koji su se javljali Kinoteci ovih dana, još ne može da poveruje da je tako iznenada otišao čovek u punoj snazi, priznao je da ne može da zamisli kako će Kinoteka i Muzej bez njega.

"Nedostajaće nam tvoja energija, ideje, enciklopedijsko poznavanje filma, filmske istorije i umetnosti, agilnost, vedrina i lakoća u komunikaciji. Čuvaćemo tvoje filmove i knjige i sačuvati uspomenu na tebe", poručio je on.

Zelenović je istakao da je Kinoteka ovih dana primila ogroman broj telegrama i pisama saučešća od pojedinaca i institucija - evropske i svetske federacije filmskih arhiva, stranih kinoteka, ambasada, kulturnih centara...

Državni sekretar Tasić izrazio je saučešće u ime Ministarstva kulture i informisanja, ministra Bratislava Petkovića, kao i u svoje ime.

On je zamolio porodicu i prijatelje da se okupe kroz tačno godinu dana na istom mestu "da bismo promovisali monografiju o izuzetnom i značajnom doprinosu zaštiti našeg kulturnog nasleđa, koje je delo Dinka Tucakovića".
Foto: FoNet
Šijan je pročitao pesmu koju je, kako je rekao, napisao u stanju šoka kada je čuo tragičnu vest, a naslovio je "Molitva za Dinka Tucakovića".

Anđelić se, vidno potresen, oprostio od prijatelja, ističući da je njegov odlazak ogroman gubitak za našu kinematografiju i kulturu u celini.

Podsetio je na njegove igrane filmove "Šest dana juna", "Doktor Rej i đavoli", dokumentarce "Zabranjeni bez zabrane", "Raber soul projekat" i druga ostvarenja.

"Od Muzeja kinoteke napravio je respektabilno mesto okupljanja svih filmofila, u Svetskoj federaciji filmskih arhiva imao je bitnu ulogu u afirmisanju naše kinematografije, bio je aktivan u Fipresciju, sjajan pedagog. Izgarao je u svemu čega se prihvatio, sa strašću je pravio planove za novu zgradu Kinoteke", rekao je Anđelić.
Foto: FoNet
Pajkić je izjavio da je Tucaković bio vunderkind i genije. "Upoznao sam ga kada je iz Zenice došao na prvu godinu studija. Taj dečak je već tada znao o filmu više nego profesori na Fakultetu dramskih umetnosti", rekao je on.

"Na vest o smrti plakao sam dugo, ali ne zato što ga više nema u ovoj inkarnaciji, nego zbog besa i očaja da ova zemlja može da dozvoli da Dinko Tucaković umre u 53. godini".

"Govorimo o njegovim vrlinama i svestranosti, nabrajamo šta je sve radio, a ne i zašto je sve to radio - zato što nije imao leba da jede. Trebalo je da radi samo ovde, u Kinoteci i bio bi naš Anri Langloa. Ili da se bavio samo teorijom filma ili samo režijom, u svakoj oblasti postigao bi vrhunske rezultate", istakao je Pajkić.

Na kraju komemoracije prikazan je kolaž inserata iz Tucakovićevih filmova i snimaka njegovih aktivnosti u okviru Kinoteke, Festa...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: