Preminuo Dinko Tucaković

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je 19. februara u Beogradu, u 53. godini.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

13:51

Default images

Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu (1978), a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, na grupi za film i TV režiju.

Prvi dugometražni igrani film “Šest dana juna” snimio je 1985. godine. Njegov opus obuhvata i igrani film “Država mrtvih”, dokumentarce “Zabranjeni bez zabrane”, “Jasmina i rat”, više kratkometražnih ostvarenja, i televizijski seriju “Srbi u Holivudu”.

Kao filmski teoretičar i kritičar pisao je za najvažnije jugoslovenske časopise, ali i za “Positiff” i “Sight and Sound”. Radio je kao filmski kritičar za časopis Vreme. Autor je više filmskih knjiga, "Tajni život filma" (1993), "Stranci u raju" (1998).

Prošle godine, upravo u okviru 40. FEST-a premijerno je prikazan Tucakovićev film “Doktor Rej i đavoli” koji govori o američkom reditelju Nikolasu Reju i njegovom davnom boravku u Beogradu. Po svom scenariju za taj film napisao je istoimeni roman, koji je predstavljen na prošlogodišnjem Sajmu knjiga.

Radio je kao selektor brojnih nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Ansiju, Beču i Kanu 2000. godine.Bio je programski direktor Jugoslovenske kinoteke, predsedavajući Saveta FEST-a.

„Jugoslovenska kinoteka je 23 godina sa ponosom najavaljivala kulturne, intelektualne i kreativne podvige Dinka Tucakovića - upravnika Muzeja Kinoteke, filmskog i TV reditelja i scenariste, novinara, esejista, erudite - čoveka koji je zaista razumeo i voleo film", navodi se u saopštenju te ustanove kulture.

Radio je kao predavač na Fakultetu dramskih umetnosti na predmetima Filmska režija i Istorija filma, na Akademiji umetnosti BK, master klas na predmetu Istorija filma, a bio je i jedan od osnivača filmske škole "Dunav filma" i šef katedre za Dokumentarni film. Iznenadna i prerana smrt reditelja Dinka Tucakovića je veliki gubitak za srpsku kinematografiju, ističu u izjavama njegove kolege.

"Dinko je bio divan drug i jedan od najvećih poznavalaca filma u regionu. Odlazak takvog čoveka, u naponu snage, strašaan je udarac za našu kinematografiju", rekao je reditelj i scenarista Srđan Dragojević , upućujući najdublje saučešće njegovoj porodici.

Reditelj i scenarista Srđan Koljević izjavio je da je "Dinko bio strastveno angažovan u najrazličitijim oblicima filmske umetnosti".

"Bio je posvećenik filma, bavio se njime i kao intelektualac analitičar i kao stvaralac, umetnik sa dva izuzetno neobična i nagrađivana dokumentarna filma, sa igranim filmovima, kao filmski radnik, kao pedagog, približavajući umetnost filma mladim autorima, ali i najširoj publici", kazao je Koljević.

Umetnički direktor Festa i predsednik srpske sekcije Fipresci Borislav Anđelić izjavio je da je Tucaković bio njegov veliki prijatelj i prijatelj filma uopšte.

"Dinko je svakako ostavio dubok trag u srpskoj kinematogafiji. Još davne 1985. u debitantskom filmu 'Šest dana juna' označio je svoje vrednosti kao reditelja. Igrom slučaja, prošle godine je njegov drugi film 'Doktor Rej i đavoli' označio završnicu Festa", rekao je on.

"Kao znalac je sve to programski osmišljavao i doprinosio uspehu Jugoslovenske kinoteke i na međunarodnom planu. U okviru svetske asocijacije arhivara bio je u glavnom bordu i godinama uspešno lansirao one vrednosti za koje se Kinoteka zalaže", rekao je Anđelić.

"Smatram da je njegova smrt ogroman gubitak. Bio je izuzetno vredan čovek, do poslednjeg trenutka. Pre samo desetak dana završio je rad kao pomoćnik reditelja na jednoj južnokorejskoj produkciji, svi su bili zadovoljni, sa naznakama da će otvoriti novo poglavlje saradnje. Nažalost, do toga više neće doći", napomenuo je Anđelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: