Majdak: Nagrada važna za Srbiju

Nikola Majdak mlađi, jedan od autora animiranog filma "Rabbitland", koji je osvojio nagradu "Kristalni meved" na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, ocenio je da je priznanje na tako prestižnoj manifestaciji "jako bitna stvar za autore, ali i kulturu Srbije generalno".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2013.

15:53

Default images

"Samim tim što je film ušao u takmičarski program selekcije 'Generation 14 +' je velika čast za film koji dolazi iz Srbije. Dobiti nagradu na tako prestižnom festivalu je jako bitna stvar za nas kao autore i kulturu Srbije generalno, pogotovo što su filmovi iz tog programa jako kvalitetni, dobro napravljeni i konkurencija je bila jaka", rekao je Majdak Tanjugu.

Majdak je naveo da su imali četiri projekcije, plus prikazivanje nagrađenih filmova, a reakcije su, prema njegovim rečima, bile "fantastične". Uglavnom je bila mlađa publika, ali je bilo ljudi od 7 do 77 godina.

"Jako ih zanima ono što dolazi iz delova sveta koje oni ne poznaju. Mislim da je film dobro prihvaćen. Bilo je mnogo pitanja o inspiraciji, problemima sa demokratijom i normalnim životom u Srbiji, zanimale su ih i kreativne stvari. Drago nam je da smo imali mnogo pitanja, da se film dopao najpre publici, a onda i žiriju", rekao je Majdak.
(Foto: www.ananedeljkovic.com)
On je dodao da su u poslednjih 48 sati dobili pozive da film prikažu na jednom od najpoznatijih festivala animiranog filma u Anisuju (Francuskoj), Viljnusu, Istanbulu, Palićkom filmskom festivalu, kao i na Kratkom metru u martu u Beogradu.

"Do sada smo mi slali filmove, a sada nas traže, tako da je dobro što smo dobili nagradu. Danas je stigao mejl od najpoznatijeg festivala animiranog filma u Anesiju koji je tražio od producenta da im pošaljemo film", rekao je Majdak.

Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg osvojio je nagradu Kristalni meved za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg 63. Medjunarodnog filmskog festivala u Berlinu u kategoriji ''Generation 14 +''.

''Rabittland" prati jedan dan života Zečeva Bez Mozga, roze glupih stvorenja, sa rupom u glavi umesto mozga. Oni žive u malom naselju koje podseća na kombinaciju ratne zone i favele.
(Foto: www.ananedeljkovic.com)
''Rabittland" prati jedan dan života Zečeva Bez Mozga, roze glupih stvorenja, sa rupom u glavi umesto mozga. Oni žive u malom naselju koje podseća na kombinaciju ratne zone i favele.

Njihovu besmislenu svakodnevicu ispunjava samo jedna aktivnost za koju su sposobni - svakoga dana Zečevi ustaju rano i hodaju daleko kako bi glasali na slobodnim i demokratskim izborima koji se održavaju jednom dnevno.

"Rabittland" je rađen u koprodukciji kuća "Baš Čelik" i "Arhitel", a podržali su ga Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Za najbolji film u kategoriji ''Generation 14+'' proglašeno je ostvarenje ''Baby Blues'' Kasije Roslanik (Kasia Roslaniec).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: