I „Krugovi“ nagrađeni u Berlinu

Film „Krugovi“ Srdana Golubovića osvojio je 15. februara nagradu selekcije „Forum 2013“ na ovogodišnjem, 63. po redu Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 16.02.2013.

14:32

Default images

Golubovićev film žiri je nagradio zbog ubedljivog prikazivanja ljudske sposobnosti da prevaziđe naizgled nevidljive predrasude i postigne izlečenje kroz oproštaj.

Kako je naš reditelj rekao u razgovoru za B92, filmska ekipa se nakon premijere vratila u Beograd a nagradu u Berlinu primili su producenti filma. Ova nagrada posebno mu je značajna jer „Krugovi“ nisu prikazani u takmičarskom programu.

„Forum nije takmičarskog karaktera, ali se u okviru njega dodeljuje nekoliko nagrada nezavisnog žirija koji čine filmski profesionalci iz celog sveta. Drago mi je da nas je nagradio baš taj žiri koji se bavi i moralnim aspektima umentičkih dela“, izjavio je Golubović.

Nagrada je došla u trenutku kada je i dalje aktuelna odluka vlasti u Srbiji da ove godine ne dodele ni dinar za finansiranje filmske umetnosti u Srbiji. Golubović smatra da su se stvari veoma simbolično poklopile, jer se pokazalo da srpski filmovi uprkos tome osvajaju značajna priznanja.
Foto: Tanjug
„U Berlinu su prikazana ukupno četiri srpska filma, i u tome postoji mnogo simbolike. Jer, kada ministarstvo da nula dinara za ovu godinu, i na neposredan način kažnjava filmske umetnike, naša ostvarenja zasluženo predstavljaju sprsku kulturu na jednom od najvećih svetskih festivala, i to u najboljem svetlu“, kazao je Golubović dodajući da se plaši da niko od nadležnih neće prepoznati postignute uspehe.

Osim Golubovićevog filma u selekciji „Forum 2013“ dodeljeno je i specijalno priznanje koje je pripalo filmu „Senzo ni naru“ koji potpisuje Kaoru Ikeja.

Priča o posledicama herojskog čina inspirisana delom Srđana Aleksića svoju svetsku premijeru imala je na američkom festivalu Sandens, dok je u Berlinu priređena evropska premijera. Publika u Srbiji „Krugove“ će moći da pogleda premijerno 23. februara na ovogodišnjem FEST-u.

Prema Golubovićevim rečima, festivali su odlična prilika da film dođe do šire publike. Tako su već otkupljena prava za prikazivanje filma u nekoliko zemalja, među kojima su Poljska, Grčka, Turska, Francuska, Rumunija, Nemačka i SAD.

Nagaradu Kristalni medved na ovogodišenjm Berlinalu ranije je osvojio još jedan srpski film, „Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: