Umro reditelj Majkl Viner

Britanski filmski reditelj, producent i pisac restoranskih kritika Majkl Viner umro je 21. januara u svom domu u Londonu u 78. godini, izjavila je njegova supruga Džeraldin.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.01.2013.

20:31

Default images

Viner je snimio 30 filmova, među kojima i tri nastavka krimi trilera "Death Wish" s pokojnim Čarlsom Bronsonom, kao i "The Mechanic" i "Scorpio". Sarađivao je i s holivudskim ikonama, poput Marlona Branda, Berta Lankastera, Roberta Mičama i Fej Danavej.

Kako navodi agencija AP, on nikad nije ozbiljno shvatao kritike svojih filmova, te je svojevremeno izjavio: "Ako želite umetnost, ne mešajte se u filmove. Kupite Pikasa".

Bio je čuven i po svojim ironičnim komentarima o restoranima pisanih za "Sandej tajms" pod nazivom "Winner's Dinners".

Godinama je imao problema s jetrom, a prošlog leta je izjavio da su mu lekari saopštili da ima još 18 meseci života.

"Majkl je bio divan čovek, duhovit i velikodušan. Svetlost je napustila moj život", rekla je njegova supruga.

Montipajtonovac Džon Kliz izjavio je da je Viner bio "najdraži, najljubazniji, najzabavniji i najvelokodušniji prijatelj". "Užasno će mi nedostajati", rekao je Kliz.

Viner je karijeru počeo kao novinar i filmski kritičar, a 1956. je ušao u svet filma kao pisac i montažer. Na početku filmske karijere se bavio satiričnim filmovima, jednim delom inspirisanim i njegovim kolumnama, a svetsku slavu je stekao serijalom "Death Wish".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: