Golubović: Herojstvo ima smisla

Novi film reditelja Srdana Golubovića „Krugovi“ biće premijerno prikazan 18. januara na prestižnom američkom filmskom festivalu Sandens.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 13.01.2013.

12:08

Default images

Golubovićevo ostvarenje našlo se u zvaničnoj konkurenciji, među trinaest filmova na Sandensu, jednom od najprestižnijih svetskih festivala nezavisnog filma. Ovo je ujedno i prvi film iz Srbije koji će biti prikazan na tom festivalu.

Herojski podvig Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je u ratu spasao život svom komšiji muslimanu, da bi ga potom ubili njegovi sunarodnici, srpski vojnici, postao je filmska priča.

„Film se bavi pitanjem da li biti heroj ima smisla, da li žrtvovanje za drugo ljudsko biće ima smisla i donosi neke pozitivne konsekvence i to da li nas koji smo svedoci i savremenici, čini boljim ljudima. To je pitanje koje je mene podstaklo da napravim ovaj film i na koje nisam bio siguran da li imam odgovor“, kaže Golubović za B92, dodajući da je kroz rad na filmu ipak shvatio da herojstvo ima smisla.

„Krugovi“ se bave posledicama Srđanovog herojskog čina i pokušajima preživelih da izađu iz začaranog kruga događaja koji im je obeležio život. Iako naizgled politički film sa ratnom temom, Golubovićevo ostvarenje je pre svega ljudska priča. Tako će je, nada se reditelj, publika Sandens festivala i doživeti.

„Mislim da smo mi njima toliko jedna udaljena zemlja o kojoj ne znaju mnogo i mislim da će oni priču ’Krugova’ pratiti kao jednu univezalnu ljudsku priču. Mislim da je evropska publika mnogo više upoznata sa celim haosom ratova u bivšoj Jugoslaviji, tako da očekujem da će političke reakcije na film biti pre u Evropi nego u Americi“, smatra reditelj.

U filmu igraju Vuk Kostić, Aleksandar Berček, Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Radoje Čupić, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković...

Na reakcije domaće publike autori će sačekati nešto više od jednog meseca. Srpska premijera filma zakazana je za 23. februara, u okviru drugog dana ovogodišnjeg FEST-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: