Kritičari NY: Trijumf K. Bigelou

Krug filmskih kritičara Njujorka proglasilo je „Zero Dark Thirty” Ketrin Bigelou najboljim filmom u 2012, čime je dalo snažnu podršku ovoj mračnoj novinarskoj doku-drami o Osami bin Ladenu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2012.

10:20

Default images

Ketrin Bigelou je nagrađena za režiju a Greg Frejzer za najbolju fotografiju.

„’Zero Dark Thirty’ potvrđuje ogroman talenat Ketrin Bigelou”, kazao je predsednik udruženja Džošua Rotkof, kritičar magazina Time Out New York. „Ovo je veoma važan film. Oborio nas je s nogu. Predstavlja značajnu dramatizaciju veoma važnog događaja, ali nije snimljen na trijumfalan način”.



Kritičari su bili veoma nakloni i prema novom filmu Stivena Spilberga, „Lincoln”, dodelivši mu tri nagrade: za glavnog glumca (Danijel Dej-Luis), sporednu glumicu (Seli Fild) i scenario (Toni Kušner). Ovo je peta nagrada njujorških kritičara uručena Dej-Luisu za najbolju ulogu.



Rejčel Vajs je nagrađena za glavnu žensku ulogu u malo poznatoj kostimiranoj drami „The Deep Blue Sea” britanskog reditelja Terensa Dejvisa.



Titula najboljeg sporednog glumca dodeljena je Metjuu Mekonaheju za dve uloge: teksaškog okružnog tužioca u „Bernie” Ričarda Linkletera i stripera u „Magic Mike” Stivena Soderberga.



„Ljubav” (Amour) Mihaela Hanekea, osvajač „Zlatne palme” ove godine u Kanu koji je nedavno trijumfovao na dodeli evropsih Oskara, izglasan je za najbolji strani film.



Najbolji dokumentarac je „The Central Park Five”, pirča o zloglasnom slučaju silovanja iz 1989. u Njujorku, koji su režirali Ken Berns, Sara Berns i Dejvid Mekmejhon, a najbolji animirani film je „Frankenweenie” Tima Bartona.



Bez nagrada su ostali veliki favoriti „Les Miserables”, „Argo”, „Silver Linings Playbook” i „The Master”.

Ovogodišnja sezona lova na Oskara generalno se smatra pirlično otvorenom, sa velikim brojem jednako kvalitetnih ostvarenja. Rezultati glasanja njujorških kritičara mogli bi da pomognu boljoj startnoj poziciji za „Zero Dark Thirty” i „Lincoln”. Rotkof je, međutim, rekao da su članovi udruženja bili veoma strastveni navijači za neke filmove koji na kraju nisu dobili nagradu.

Krug filmskih kritičara Njujorka osnovan je 1935. i čini ga 35 članova stacioniranih u Velikoj Jabuci.

Nacionalno udruženje kritičara svoje nagrade objaviće 5. decembra, a Udruženje filmskih kritičara Los Anđelesa 11. decembra. Nominacije za nagradu „Duh" već su poznate, a nominovane za „Zlatni globus" saznaćemo 13. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: