Preminula glumica Zlata Petković

Glumica Zlata Petković preminula je danas u 58. godini života, potvrdila je Tanjugu dežurna lekarska ekipa u Urgentnom centru.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

15:00

Default images

Zlata Petković bila je jedna od neponovljivih i najlepših glumica ovih prostora, rekao je glumac Voja Brajović na vest da je njegova koleginica preminula danas u Beogradu.

"Upravo je otišlo naše zlato. Teško mi je. Naviru mi sećanja o našem radu i našoj saradnji. Ona je bila jedna neobično draga i pozitivna osoba i sarađivati sa takvom lepoticom bio je jedan dar", rekao je Brajović Tanjugu.

Glumac Dragan Nikolić koji je sa Zlatom Petković radio u seriji "Povratak otpisanih" bio je veoma potresen i kratak: "Stvarno ne znam šta da kažem, izbili su mi vazduh".

"Ostali smo bez drage koleginice i glumice", rekla je upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković.

Glumac i reditelj Lazar Ristovski rekao je da je potresen i šokiran vešću o smrti svoje koleginice sa klase. "Prosto zvuči kao tragedija. To je toliko neočekivano. Potresen sam i iznenadjen", rekao je on Tanjugu.

Glumica i pevačica Snežana Savić rekla je da je potresena i da ne može da veruje da je Zlata otišla. "Nisam se nadala da će se ovo desiti. Verovala sam da će ipak dobiti tu bitku. Ona je bila jedno drago i suptilno biće. Verujem da je njena nežnost bila prevelika za ovo vreme i profesiju", rekla je Savić.

"Najkraće što mogu da kažem je da sam od te vesti u neverici i u šoku da se Zlati to dogodilo. Bila je osoba sa kojom je lako, lepo i radosno raditi. Otišla je jedna žena kojoj je život bio radost, što je još žalosnije", rekao je Tanjugu akademik, dramski pisac Dušan Kovačević.

Reditelj Radoš Bajić saopštio je da je "vest o preranoj smrti moje školske drugarice,koleginice i prijateljice Zlate Petković najtužnija i najstrašnija".

"Samo oni koji su je stvarno poznavali znaju da je njena duša bila lepša od njene nestvarne lepote. Neka joj je slava i večnaja pamnjat", naveo je Bajić.

Komemoracija Zlati Petković, biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u četvrtak 6. decembra u 11h na sceni Teatra „Bojan Stupica“. Zlata Petković će biti sahranjena istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14:00 a ispraćaj iz kapele je u 14:30. Zlata Petković rođena je u Svrljigu 11. februara 1954. godine. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju Aniti Baturini, budućoj supruzi Miše Kovača.

Titula prve pratilje joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlepšu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“. Posle snimanja filma, odlučila je da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, ali je odustala jer je bila završila tek prvi razred gimnazije, iako je ušla u uži izbor. Sledeće, 1971. godine Zlata je učestvovala na izboru za Mis Jugoslavije.

Akademiju je upisala nakon završetka srednje škole i završila je 1976, a kolege su joj bile Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević je ponudio Petkovićevoj ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Snimila je veliki broj kompozicija za decu, a učestvovala je i na festivalima zabavne muzike. U čuvenoj televizijskoj emisiji „Ja sam ja“ otpevala je više od 30 pesama iz najlepših svetskih mjuzikla.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta prvi put je nastupila 1978. godine u ulozi Rosine u predstavi Trilogija o letovanju. Ostale značajnije uloge ostvarila je u predstavama Romantične ćudi, Raskršće, Maraton, Pokojnik, Komunistički raj, Seobe, Tuce svilenih čarapa, Vedrine i vatre, Valjevska bolnica, Revolucija svetih devica, Ne očajavajte nikad, Florentinski šešir, Bure baruta. U njenu filmografiju ulaze ostvarenja: Buba šinter, Vagon li, Partizanska eskadrila, Otpisani, Maestro...

Zlata Petković ima dvoje dece, Gvozdena i Andreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: