"Prag i srpski slikari" - premijera

Dugometražni dokumentarni film “Prag i srpski slikari”, koji se bavi ulogom češke prestonice u razvoju srpskog slikarstva, biće premijerno prikazan 28. novembra u Gradskoj biblioteci Praga

Kultura

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

20:44

Default images

Scenarista i reditelj Nenad Ognjenović priča o srpskim slikarima s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka kod kojih je studiranjem ili specijalizacijama na praškoj likovnoj akademiji ili pak privatnim studijskim boravcima u Češkoj, ostao neki trag koji je uticao na njihovo slikarsko formiranje.

Ovo ostvarenje govori ne samo o uticajima praške likovne akademije, već i o društveno-kulturno-istorijskim dešavanjima koja su itekako ostavila trag u formiranju ličnosti naših slikara za vreme njihovog boravka u Pragu.

Mnogi naši umetnici, iako nisu studirali na Akademiji u Pragu, boravili su u češkoj prestonici kroz privatne studijske boravke i na taj način upotpunjavali svoja znanja i sticali dragocena iskustva upijajući civilizacijske i likovne refleksije koje im je tadašnja češka kulturna klima pružala.

Srpski slikari čija se dela-slike u filmu koriste i o kojima film govori su: Kosta Miličević, Pero Popović, Branko Radulović, Todor Švrakić, Miloš Golubović, Mihailo Milovanović, Jovan Bijelić, Stojan Aralica, Milan Konjović, Kosta Hakman, Stevan Čalić, Ivan Radović, Borislav Bogdanović i Svetislav Vuković.

O njima u filmu govore kako češki, tako i balkanski poznavaoci umetnosti, a film je sniman na brojnim lokacijama širom Balkana i Češke. Zanimljivo je da o jednom, široj javnosti manje poznatom srpskom slikaru Borislavu Bogdanoviću, govori njegov sin, slavni holivudski filmski režiser Piter Bogdanović.

Izjave istoričara umetnosti kao i sinhroni kadrovi filma snimani su više od mesec dana i snimljeno je tridesetak sati materijala. Ukupno je usnimljeno preko petsto dela srpskih slikara koji su studirali slikarstvo u Pragu, a snimanje je sa prekidima trajalo od maja 2008. do maja 2012. godine.

Film predstavlja zajednički, koprodukcioni projekat između češke produkcione kuće “Fine Production” iz Praga i srpske produkcije “Niparo” iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: