Noćni razgovori na "Slobodnoj zoni"

Poseban prateći program festivala “Slobodna zona” pod nazivom “Noćni razgovori” svake večeri od 3. do 6. novembra okupljaće brojnu publiku i specijalne goste u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

17:28

Default images

Posle večernjih projekcija, sa početkom u 23 sata, u Dvorani KCB-a odabrani gosti iz zemlje i regiona razgovaraće o filmu, idejama koje on pokreće i problemima na koje ukazuje. Kao festival angažovanog igranog i dokumentarnog filma Slobodna zona ispituje učinak političkih pojava i nuspojava u određenim zajednicama, ali istovremeno, i vezu politike i umetničkog izraza.

Inspirisan temama četiri filma sa programa festivala, koji imaju za cilj da postave okvire i ponude moguće odgovore na najvažnija pitanja savremenog društva, od problema imigranata u Zapadnoj Evropi, pitanja besplatnog obrazovanja, ispitivanjem mogućnosti dijaloga između Beograda i Prištine do sagledavanja odnosa zla i banalnosti.
Scena iz filma Indigniados
Prvo veče, 3. novembra očekuju nas razgovori inspirisani filmom "Indignados" Tonija Gatlifa. Kojim očima Evropu u krizi vidi ponižen i obespravljena afrička ilegalka? Kakav je odnos evropskih i afričkih indignadosa i da li kriza otvara mogućnost solidarnosti, ili je solidarnost između dva savršeno različita sveta nemoguća? Urednik ove večeri biće Dubravka Ugrešić (spisateljica), a gosti Svetlana Vuković i Svetlana Lukić (Peščanik) i Jelena Vasiljević (Institut za filozofiju i društvenu teoriju)

"Blokada" Igora Bezinovića, koja prati izliv nezadovoljstva studenata Sveučilišta u Zagrebu, u žižu stavlja probleme (visokog) obrazivanja: odnos znanja i moći, znanja i svrhe znanja. Na ovom razgovoru biće sagledani problemi obrazovanja u post-ideološkom dobu. Može li znanje da se spase od zahteva tržišta i da li je moć strana znanju? Sagovornici na ovu temu biće Igor Štiks (pisac, Univerzitet u Edinburgu), Aleksandar Stojanović (student filozofije na Beogradskom univerzitetu) i Aleksandar Baucal (Filozofski fakultet u Beogradu).
Scena iz filma Blokada

Inspiracija za treće veče nađena je u filmu "Ponovo zajedno" Juna Haukelanda koji iznova okuplja grupu Albanaca i Srba sa Kosova koji su se, kao studenti komunicirajući na engleskom jeziku, prvi put susreli u vreme borbi srpskih snaga i albanske gerile na Kosovu 1999. godine neposredno pre bombardovanja NATO-a. O tome da li su pojedinci sukobljenih strana spremni na razgovor sa drugom stranom razgovaraće Jun Haukeland (autor filma), Steinar Brin (Nansen dijalog mreža), Faik Ispahiu (Internews Kosova) i Lazar Stojanović (reditelj).

U svom najnovijem ostvarenju nemačka rediteljka Margarete Fon Trota bavi se odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. „Hana Arent“ biće tema poslednje večeri “Noćnih razgovora” u kojoj će biti pokrenuta pitanje korena banalnosti, kako se ona proizvodi i ko je proizvodi? Gosti razgovora biće Daša Duhaček (Fakultet političkih nauka), Obrad Savić (Fakultet za medije i komunikaciju) i Đorđe Pavićević (Fakultet političkih nauka)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: