Preminuo Vlastimir Radovanović

Scenarista, filmski reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Vlastimir Vlasta Radovanović (1926 - 2012) preminuo je u Beogradu, saopšteno je iz Jugoslovenske Kinoteke.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 17.10.2012.

13:08

Default images

U saopštenju iz Jugoslovenske Kinoteke dodaje se da je Radovanović ostavio veliki trag kao profesor na katedri za dramaturgiju FDU-a.

Autor je scenarija za filmove "Saša" i "Operacija Ticijan", a bio je scenarista i reditelj ostvarenja "Kada golubovi dolete", "Lov u mutnom", Halo taksi" i "Groznica prve ljubavi".

Saopštenjem se povodom smrti Radovanovića oglaslio i Udruženje filmskih umetnika Srbije u kome je navedeneo da je "Kao scenarista i reditelj dugometražnih igranih filmova, Vlastimir Radovanović dao svoj osobeni doprinos u različitim filmskim žanrovima, u vremenskom rasponu od gotovo tri decenije".

“Od ratnih drama "Operacija Ticijan" i "Diverzanti", preko dečijih filmova "Kad golubovi dolete" i "Hajdučka vremena", pa do urbanog krimi-filma "Halo taksi" ili satirične komedije "Lov u mutnom", Radovanović je posedovao retko umeće da na zanimljiv i živopisan način pripoveda svoje filmske priče, koje su jednako plenile pažnju dece, mladih, kao i odraslih gledalaca”, navedeno je u saopštenju Udruženja filmskih umetnika.

“Posebno bi, kako se ističe, trebalo istaći zalaganje za humane ideale koji obeležavaju Radovanovićev scenaristički i rediteljski opus, kao i toplinu i razumevanje sa kojom njegove priče uranjaju u dečiji svet i problematiku odrastanja”.

Radovanović je bio nosilac brojnih nagrada i priznanja među kojima je i Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Kremacija Vlastimira RAdovanovića će biti održana 18. oktobra na Novom groblju u 14.30 sati

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: