Reditelju otkaz - Rivsu nove scene

Karl Rinš, reditelj filma „47 Ronin” sa Kijanu Rivsom u glavnoj ulozi, nema više kontrolu nad njim, javio je studio „Juniverzal".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

15:47

Default images

Rinš, kome je ovo trebalo da bude debitantsko ostvarenje, ražalovan je sa mesta reditelja nakon što je budžet filma narastao sa prvobitnih 175 miliona na 225 miliona dolara. Udaranje finiša sada je u rukama kopredsednice studija Done Lengli.

Zasnovan na japanskoj legendi s početka 18. veka o grupi samuraja koja se sveti zbog smrti svog učitelja, holivudska verzija ima „dopisane” elemente poput džinova i veštica a u zaplet je uvrstila i lik Kaja, polu-Japanca polu-Britanca, koga tumači Kijanu Rivs.

Rivsov lik je bio sasvim izbačen iz završnih scena snimanih u Japanu, Budimpešti i Londonu. Studio je potom smenio reditelja i naredio je dodatna snimanja u Britaniji pre nedelju dana. Kaj je tako vraćen u centar akcije, dobio je dodatne dijaloge, čak i ljubavnu scenu. Film se sada završava bitkom između Kaja i natprirodnog čudovišta.

Osim Rivsa, u „47 Ronin” učestvuje mahom japanska glumačka ekipa.

Ep snimljen u 3D je prva glavna uloga kanadskog glumca u velikoj holivudskoj produkciji od „Matriksa” 2003. godine.

Istinita, premda pomalo ukrašena priča o 47 ronina je nacionalni mit Japana: parabola o odanosti, žrtvi i istrajnosti. Grupa samuraja postala je grupa ronina - ratnika bez lidera - kada je sudski zvaničnik Kira Jošinaka naredio njihovom učitelju da se ubije. Ratnici su čekali godinu dana pre nego što su u napadu od 14. decembra 1702. ubili Jošinaku, predali se i potom izvršili ritualno samoubistvo.

Komad "Chūshingura" Takede Izuma iz 1748. zasnovan na ovoj priči do sada je šest puta adaptiran na velikom platnu u Japanu. Zapadnoj publici verovatno je najpoznatija verzija Hirošija Inagakija iz 1962. sa Tošiom Mifuneom u glavnoj ulozi.

Ovo je poslednji u nizu blokbastera koji su napravili nevolje producentima. „Džon Karter” je koštao „Dizni” preko 200 miliona dolara, gašenje produkcije „Shade Maker” doneo je istom studiju novih 50 miliona dolara troška, a „Juniverzalova” visokobudžetna produkcija „Battleship” je bila veliko razočaranje u bioskopima, sa navodnih 80 miliona dolara gubitka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: