"Doktor Rej i đavoli" u bioskopima

Film reditelja Dinka Tucakovića "Doktor Rej i đavoli", nakon premijere na ovogodišnjem Festu, od 26. septembra biće na redovnom repertoaru u srpskim bioskopima, saopštio je distributer MegaComFilm.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

14:32

Default images

Svečana projekcija održaće se u kragujevačkom bioskopu Sinepleks, u sredu 26. septembra u prisustvu reditelja Tucakovića i ekipe filma a od 27. septembra počinje redovna distribucija filmske priče o legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju, poznatom, pored ostalog, po ostvarenju "Buntovnik bez razloga“ sa Džejmsom Dinom u glavnoj ulozi.

Tucaković je svoj film zamislio kao misteriju, za Reja se zainteresovao još za vreme studija, koje je upisao 1979. godine, kada je Rej umro.

Rej je boravio u Beogradu šezdesetih godina u pokušaju da snimi film, do čega nije došlo spletom čudnih okolnosti i - nestao je bez traga.

U Beograd je došao na poziv direktora Avala filma Ratka Draževića. Pored toga što je bio talentovan i genijalan reditelj, Rej je bio i komunista i zavisnik od droga. U to vreme je radio na projektu "Dr&His Devils" (Doktor i njegovi đavoli) zasnovanom na romanu Dilana Tomasa.

Dok su u SAD njegova porodica, producent Semjuel Bronston i glumac Čarlton Heston, jedna od najvećih glumačkih zvezda tog vremena, organizovali potragu za njim i za tu potrebu čak unajmili privatnog detektiva, Rej je u Beogradu bio hvaljen i zaštićen, pod "blagoslovom" predsednika Tita.

Ipak i tu je bilo problema, Rej je želeo da snimi autorski film dok su Dražević i drugovi imali drugačije ideje. Oni su želeli kostimirani spektakl koji bi promovisao Avala film kao Holivud na Balkanu i SFRJ kao zemlju sloboda, negde između Zapada i Gvozdene zavese.

Uloge u filmu tumače Paul Mari, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero i Gordon Mari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: