Top 10: Španski izbor naj filmova

Nakon brojnih američkih lista najboljih filmskih ostvarenja, ovoga puta stiže još jedna slična, ali iz Evrope. Španski list „El Pais“ izabrao je 15. septembra najbolje filmove svih vremena.

Izvor: B92
Marlon Brando u filmu Kum (Beta/AP)
Marlon Brando u filmu Kum (Beta/AP)

Uz pomoć desetine filmskih kritičara i desetine hiljada čitalaca „El Pais“ je od 9. septembra krenuo u potragu za najboljim kinematografskim ostvarenjima. Nakon nekoliko krugova glasanja, izbor od osamdeset filmova sužen je na deset najboljih, a potom je proglašen i najbolji film svih vremena – legendarni „Kum“ (The Godfather) Frensisa Forda Kopole.

„Da biste poneli titulu najboljeg filma svih vremena morate da osvojite 28 500 hiljada glasova. Treba da pobedite filmove kao što su ’Istrebljivač’ (Blade Runner) i ’Veliki diktator’ (The Great Dictator) i mnoge, mnoge druge.

Takođe je poželjno da pobedite i na brojnim drugim ’konkursima’ za najbolje filmove kao što je onaj koji je organizovao britanski časopis ’Empire’ ili onaj španskog lista ’Cinemania’“, piše „El Pais“, dodajući da je pre svega potrebno da je reč o kvalitetnom i upečatljivom filmu koji briljira na svim aspektima.

Na drugom mestu našlo se već pomenuto kultno ostvarenje „Istrebljivač“ Ridlija Skota kojeg je u uzbudljivom finalu nadglasao pomenuti prvi deo Kopoline mafijaške trilogije. U polufinalnim rundama našli su se „Kum“ i „Veliki diktator“ Čarlija Čaplina, kao i „Istrebljivač“ i „Kazablanka“ Majkla Kertiza.

Zanimljivo je da su se među deset najboljih našla čak tri Kopolina filma, čime je ovaj reditelj dodatno učvrstio počasno mesto u istoriji kinematografije. Sa dva od deset najboljih filmova može biti ponosan i reditelj Bili Vajlder.

Za razliku od drugih anglosaksonskih lista, španska je u početnih osamdeset najboljih filmova uvrstila znatno više ostvarenja evropske produkcije. Ipak, u uži izbor od deset najboljih ušli su mahom najbolji filmovi holivudske mašinerije.

Španska lista 10 najboljih filmova izgleda ovako:

Kum – Frensis Ford Kopola

Istrebljivač – Ridli Skot

Kazablanka – Majkl Kertiz

Veliki diktator – Čarli Čaplin

Kum 2 - Frensis Ford Kopola

Apartman – Bili Vajlder

Apokalipsa danas – Frensis Ford Kopola

Ratovi zvezda Epizoda IV: Nova nada – Džordž Lukas

Paklena pomorandža – Stenli Kjubrik

Neki to vole vruće – Bili Vajlder

Kako izgleda vaša lista najboljih filmskih ostvarenja?

Film/TV

Nikola Ljuca: Jedva čekam premijeru u Berlinu

Reditelj Nikola Ljuca predstaviće svoj debitantski dugometražni film "Vlažnost" na predstojećem 66. Fimskom festivalu u Berlinu, a zatim i na otvaranju 44. Festa, i kako kaže, sa nestrpljenjem očekuje reakcije publike, potpuno siguran u svoje ostvarenje.

Film/TV nedelja 7.02. 15:16 Komentara: 0

U Los Anđelesu večeras dodela nagrada DGA

U Los Anđelesu večeras će biti dodeljene nagrade Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA), a one predstavljaju pouzdan pokazatelj ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara na svečanoj dodeli 28. februara, javile su svetske agencije.

Film/TV subota 6.02. 20:50 Komentara: 0
strana 1 od 1267 idi na stranu