Top 10: Španski izbor naj filmova

Nakon brojnih američkih lista najboljih filmskih ostvarenja, ovoga puta stiže još jedna slična, ali iz Evrope. Španski list „El Pais“ izabrao je 15. septembra najbolje filmove svih vremena.

Izvor: B92
Marlon Brando u filmu Kum (Beta/AP)
Marlon Brando u filmu Kum (Beta/AP)

Uz pomoć desetine filmskih kritičara i desetine hiljada čitalaca „El Pais“ je od 9. septembra krenuo u potragu za najboljim kinematografskim ostvarenjima. Nakon nekoliko krugova glasanja, izbor od osamdeset filmova sužen je na deset najboljih, a potom je proglašen i najbolji film svih vremena – legendarni „Kum“ (The Godfather) Frensisa Forda Kopole.

„Da biste poneli titulu najboljeg filma svih vremena morate da osvojite 28 500 hiljada glasova. Treba da pobedite filmove kao što su ’Istrebljivač’ (Blade Runner) i ’Veliki diktator’ (The Great Dictator) i mnoge, mnoge druge.

Takođe je poželjno da pobedite i na brojnim drugim ’konkursima’ za najbolje filmove kao što je onaj koji je organizovao britanski časopis ’Empire’ ili onaj španskog lista ’Cinemania’“, piše „El Pais“, dodajući da je pre svega potrebno da je reč o kvalitetnom i upečatljivom filmu koji briljira na svim aspektima.

Na drugom mestu našlo se već pomenuto kultno ostvarenje „Istrebljivač“ Ridlija Skota kojeg je u uzbudljivom finalu nadglasao pomenuti prvi deo Kopoline mafijaške trilogije. U polufinalnim rundama našli su se „Kum“ i „Veliki diktator“ Čarlija Čaplina, kao i „Istrebljivač“ i „Kazablanka“ Majkla Kertiza.

Zanimljivo je da su se među deset najboljih našla čak tri Kopolina filma, čime je ovaj reditelj dodatno učvrstio počasno mesto u istoriji kinematografije. Sa dva od deset najboljih filmova može biti ponosan i reditelj Bili Vajlder.

Za razliku od drugih anglosaksonskih lista, španska je u početnih osamdeset najboljih filmova uvrstila znatno više ostvarenja evropske produkcije. Ipak, u uži izbor od deset najboljih ušli su mahom najbolji filmovi holivudske mašinerije.

Španska lista 10 najboljih filmova izgleda ovako:

Kum – Frensis Ford Kopola

Istrebljivač – Ridli Skot

Kazablanka – Majkl Kertiz

Veliki diktator – Čarli Čaplin

Kum 2 - Frensis Ford Kopola

Apartman – Bili Vajlder

Apokalipsa danas – Frensis Ford Kopola

Ratovi zvezda Epizoda IV: Nova nada – Džordž Lukas

Paklena pomorandža – Stenli Kjubrik

Neki to vole vruće – Bili Vajlder

Kako izgleda vaša lista najboljih filmskih ostvarenja?

Film/TV

Objavljen program Martovskog festivala

Najstariji domaći filmski festival Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, od prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove.

Film/TV petak 24.03. 19:05 Komentara: 0

Paterson: Poezija jednog običnog života

Džim Džarmuš je reditelj koji može da se voli ili mrzi, ali prema kome je teško ostati ravnodušan. U svom prethodnom igranom filmu Only lovers left alive on temu besmrtnosti obrađuje kroz ljubavni odnos između dva vampira. U svom poslednjem filmu Paterson, on se bavi prolaznošću i lepotom jednog običnog života, koji živi većina ljudi, i zbog toga ovaj film jeste nešto što je prijemčivo i poznato.

Film/TV sreda 22.03. 16:42 Komentara: 12

Novi film Grlića i Ivanišina na Martovskom festivalu

U okviru 64. Martovskog festivala - Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda 1. aprila od 21 čas, premijerno pred domaćom publikom biće prikazan novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina "Svaka dobra priča je ljubavna priča" (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Slovenija/Hrvatska, 2017, trajanje 70:50).

Film/TV sreda 22.03. 15:32 Komentara: 0

Bond, Betmen, šta još treba ubiti posle "Terminatora"?

Studio Paramaunt je odlučio da ugasi filmsku franšizu "Terminator", a iako se fanovi nadaju da će je oživeti Džejms Kameron kad uspe da vrati prava 2019. godine, verovatno je najbolje za sve da se posle dva odlična dela i tri veoma loša naprosto stane. Britanski "Gardijan" smatra da bi isti tretman trebalo primeniti na još nekoliko filmskih serijala.

Film/TV sreda 22.03. 10:48 Komentara: 49
strana 1 od 1397 idi na stranu