FDU dobio donaciju od SAD

Zamenik amabasadora Sjedinjenih Američkih Država Li Licenberg je na svečanoj ceremoniji na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu danas uručio donaciju vlade SAD katedri za snimanje i dizajn zvuka tog fakulteta, koja se sastoji od tonske opreme.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

17:20

Default images

Dekan FDU-a Zoran Popović rekao je da će ova donacija pružiti studentima katedre za snimanje i dizajn zvuka brojne mogućnosti.

''Ona daje još jedan doprinos i još je jedna karika u kompletiranju tehnike pre svega u delu tonske obrade i to je ono što je najbitnije za ovaj deo tehnike, a da bismo u potpunosti kompletirali taj proces potrebno je nabaviti još nekoliko stvari, tako da ćemo u narednom periodu ne samo uz donacije već i uz pomoć Ministarstva prosvete i uz naša lična ulaganja sredstvima fakulteta nastojati da taj tehnički ciklus kompletiramo'', rekao je Popović Tanjugu.

On je rekao da je FDU jedan od najvećih filmskih producenata u toku jedne godine i da se to odnosi i na pozorište.

''Napravimo 30 pozorišnih premijera i ostvarimo više od 100 filmova što kratkih što dužih, što igranih, što dokumentarnih - onda je jasno da smo zaista jedan od većih producenata filmova'', objasnio je dekan, dodavši da su do sada tu tonsku obradu filmova studenti morali da rade u nekim firmama a da će sada bar jedan deo tog ciklusa moći da obavljaju u prostorijama fakulteta.

On je takođe napomenuo da ''ne postoji studentski festival na svetu u kome filmovi studenata FDU-a nisu bili nagrađeni, a posebno na festivalima kod nas''.

''Ovo je treća donacija koju vlada SADdodeljuje Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu - jedna je bila u elektronskoj tehnici i računarima, a druga u vrednim knjigama. Iz raznih uglova nastojimo da jedan ciklus završimo, ali sa uspehom'', ispričao je Popović.

Prema rečima Popovića oprema se sastoji od ''komplikovane miksete koja liči na svemirski brod i svega onog što ide uz to''. On je napomenuo da fakultetu treba još jedan dobar kompjuter kao što je ''Mekintoš'' i dobri zvučnici.

On je istakao da je studentima bilo teško i komplikovano jer su ranije sami morali da se snalaze.

''Nekada je bilo gotovo nemoguće, naši filmovi rade kad i bogata produkcija komercijalna, pa smo morali da se snalazimo, nekada su studenti morali da rade noću, a neki filmovi nisu ni bili završeni'', rekao je Popović.

''Sada u ovim uslovima imamo jedan značajan deo za tonsku obradu filmova i moćićemo da to odradimo u našim prostorijama, a uz dodatna ulaganja i uz nabavku nekih tehničkih uređaja kompletan proces moćićemo da obavljamo na fakultetu'', zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: