"Sonja" prvi put u Čačku

Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, u saradnji sa Domom kulture u Čačku, organizuje 14. septembra prvu čačansku projekciju dokumentarnog filam “Sonja” Dragane Kanjevac o pokojnoj glumici i svestranoj umetnici Sonji Savić (1961-2008).

Izvor: SEEcult.org Izvor: Čačak

Projekcija filma “Sonja” organizovana je povodom rođendana Sonje Savić, a prisustvovaće autorka Dragana Kanjevac, kao i majka pokojne glumice Mikaina Savić, koja je porodično imanje u Donjoj Gorevnici kod Čačka poklonila Gradu Čačku, a dato je na upravljanje Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”, prenosi portal SEEcult.org.

Premijera filma “Sonja” bila je krajem marta na otvaranju 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a zbog velikog interesovanja, film je imao  više projekcija u Domu omladine Beograda. Prikazan je, između ostalog, i na festivalima Cinema City u Novom Sadu, UnderhillFestu u Podgorici, kao i u Njujorku - u galeriji MC i u Ist Vilidžu.

U produkciji kuće Bastards iz Beograda, film “Sonja” govori o velikoj srpskoj i jugoslovenskoj glumačkoj zvezdi, koja je 90-ih skrajnuta i ostala neshvaćena do smrti 2008.

U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda života, svedočenja njenih kolega i prijatelja, među kojima su likovni umetnik i muzičar Srđan Đile Marković, reditelji Milutin Petrović, Miša Radivojević, Jan Cvitkovič i Maja Vajs (Weiss), producent i reditelj Stanko Crnobrnja, glumci Dragan Nikolić i Rade Šerbedžija, rok muzičar Zoran Kostić Cane....Film obuhvata i raznovrstan arhivski materijal o glumačkom i autorskom delovanju Sonje Savić koja je na početku karijere dobijala ponude da bude prvakinja gotovo svih najvećih pozorišnih kuća, ali sebe nije videla u institucionalnom pozorištu, gde se “plete, razmenjuju recepti i tekst se ne uči napamet sve do premijere”. U prvoj polovini 80-ih snimala je filmove gotovo na svakih par meseci, a 90-ih, na pragu zrelosti, kada je dočekala krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora, odabrala je život van institucija, kritički društveni stav i bavljenje eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću. Nakon 2000. godine, slovenački film je vraća u regionalnu kinematografiju, ali u isto vreme traje njena lična drama ogorčenja i izolacije, koja se završava preranom smrću u septembru 2008. godine.

“Neko misli da smo bili srećni. Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja”, govorila je Sonja Savić.

Autorka filma “Sonja”, Dragana Kanjevac, dugogodišnja je TV novinarka i publicista u oblasti kulture i medija, režirala je i dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku “Njujork: 6 sati ranije” (2009), a koautorka je i dokumentarnog filma “Akademija republika” (1997) o kultnom beogradskom klubu Akademija, koji je zatvoren 2011. godine.

Film/TV

Paterson: Poezija jednog običnog života

Džim Džarmuš je reditelj koji može da se voli ili mrzi, ali prema kome je teško ostati ravnodušan. U svom prethodnom igranom filmu Only lovers left alive on temu besmrtnosti obrađuje kroz ljubavni odnos između dva vampira. U svom poslednjem filmu Paterson, on se bavi prolaznošću i lepotom jednog običnog života, koji živi većina ljudi, i zbog toga ovaj film jeste nešto što je prijemčivo i poznato.

Film/TV sreda 22.03. 16:42 Komentara: 5

Novi film Grlića i Ivanišina na Martovskom festivalu

U okviru 64. Martovskog festivala - Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda 1. aprila od 21 čas, premijerno pred domaćom publikom biće prikazan novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina "Svaka dobra priča je ljubavna priča" (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Slovenija/Hrvatska, 2017, trajanje 70:50).

Film/TV sreda 22.03. 15:32 Komentara: 0

Bond, Betmen, šta još treba ubiti posle "Terminatora"?

Studio Paramaunt je odlučio da ugasi filmsku franšizu "Terminator", a iako se fanovi nadaju da će je oživeti Džejms Kameron kad uspe da vrati prava 2019. godine, verovatno je najbolje za sve da se posle dva odlična dela i tri veoma loša naprosto stane. Britanski "Gardijan" smatra da bi isti tretman trebalo primeniti na još nekoliko filmskih serijala.

Film/TV sreda 22.03. 10:48 Komentara: 34

Američki film u evropskom rukopisu: Mančester na moru

Sve ono što volimo u novom talasu evropskog filma sada možemo naći u američkom ostvarenju Mančester na moru Keneta Lonergana. Film je imao premijeru na Sandens festivalu u Americi, a trenutno je nominovan u čak šest kategorija za ovogodišnju dodelu američke filmske nagrade Oskar.

Film/TV utorak 21.03. 10:43 Komentara: 13
strana 1 od 1397 idi na stranu