Zabrana za "Paradu" u Rusiji?

Ugledni ruski list "Izvestija" piše u jučerašnjem broju da i srpskom filmu o pripremi gej parade preti opasnost da ne bude prikazan u ruskim bioskopima, baš kao što se desilo i filmu "Klip" mlade srpske rediteljke Maje Miloš, kome je ministarstvo kulture Ruske Federacije u avgustu uskratilo dozvolu za distribuciju.

Kultura

Izvor: Izvor: politika.rs, B. Rakoèeviæ, K.R.

Četvrtak, 13.09.2012.

12:09

Default images

Na mogućnost zabrane "Parade" Srđana Dragojevića u "Izvestijama" je ukazao niko drugi nego sam Sem Klebanov, vlasnik distributesrske kuće "Film bez granica", koja je uvezla i film "Klip", piše današnja Politika.

Klebanov je inače poznati filmski kritičar i televizijski voditelj. On je "Izvestijama" izjavio da je već dobio neke nagoveštaje kako "Parada", koje je ovenčana nagradama i priznanjima na međunarodnim festivalima, ima problema sa prikazivanjem u bioskopu u Sankt Peterburgu.

Zanimljivo je da će na filmskom festivalu "Poruka čoveku", jednom od najprestižnijih u Rusiji, koji će se održati u Peterburgu od 22. do 29. septembra, u žiriju će biti Maja Miloš. U znak poštovanja i solidarnosti sa mladom srpskom rediteljkom, organizacioni odbor festivala je planirao specijalnu večernu projekciju "Klipa". "Izvestija" su detaljno nabrojale sva priznanja koje je "Parada" dobila na Berlinskom festivalu".
Foto: Beta
Na pitanje Politike da prokomentariše mogućnost zabrane filma "Parada" u Rusiji, reditelj Srđan Dragojević je odgovorio:

-Meni je neobično zanimljivo da od mene tražite mišljenje kada je reč o sudskim tužakanjima reditelja "nacionalnog penzionera", koji očito ima vremena na pretek da se parniči po sudovima i da me pitate o hipotetičkoj zabrani mog filma u Rusiji, dok nijednu reč ne objavljujete o deset premijrera "Parade" u Nemačkoj i početku distribucije sa pedeset filmskih kopija, što se, nekom našem filmu, desilo...kada?. Verovatno ćete vi odgovor znati bolje od mene.

Trenutno sam u Berlinu, Nikola Kojo, Miloš Samolov i ja smo došli danas iz Frankfurta i Visbadena, gde je film imao premijere sinoć, došli u Berlin na premijeru večeras, sutra je Drezden prekosutra Frajburg i onda još par gradova...Čini se da svaki uspeh našeg filma koji se ne uklapa u "dirigovanu stvarnost" o "uspešnim" pojedincima nema pravo da postoji i kao da se "gumicom" briše iz medija. Zahvaljujem na interesovanju oko nekakve, tobožnje zabrane mog filma ali mi, dok se to ne desi, priča o tome liči na nepotrbni senzacionalizam. Uostalom, "Parada" igra u Moskvi na festivalu nezavisnog filma 2MORROW, od 2. do 7. oktobra, koji je protivteža ovom drugom "carističkom i tajkunsko-feudalističkom" moskovskom festivalu, pa pošto ću biti prisutan tamo, obavestiću vas rado šta "braća Rusi" vele.

Od Dragojevića Politika saznaje da je uz ogromnu distribuciju u Nemačkoj, "Paradu" videlo dodatnih 60 hiljada ljudi u Bugarskoj, Austriji Švajcarskoj, te da je "Parada" prodata u 21 zemlji za bioskopsku distribuciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: