Izraelski autor opet napada islam

Sam Basil, autor kontroverznog filma “Nevinost muslimana”, nastavlja sa provociranjem javnosti, izjavivši u telefonskom intervjuu da je islamska religija poput kancera.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

17:30

Default images

Posle napada egipatskih demonstranata na američke misije u Egiptu i Libiji zbog filma koji, prema njihovom mišljenju vređa proroka Muhameda, Basil se od 12. septembra krije negde u Kaliforniji.

U telefonskoj izjavi sa nepoznate lokacije,on je ponovio svoje stavove rekavši da je islam kao kancer i da se tu završava svaka rasprava. On napominje da je želeo da njegov film bude provokativni politički nastup kojim se osuđuje ta religija, prenosi AFP.

"Ovo je politički film," kazao je Basil. “SAD su izgubile mnogo ljudi u ratovima u Iraku i Avganistanu, ali mi se borimo idejama.”

Sam Basil (Sam Bacile) je pedesetšestogodišnji kalifornijski biznismen, predstavlja se kao izraelski Jevrejin i bavi se nekretninama. Film “Nevinost muslimana” snimio je prošle godine. Snimanje je trajalo skoro tri meseca, a Basil je okupio glumačku ekipu koja je brojala oko 60 članova. Međutim, film je prikazan samo jednom u losanđeleskom bioskopu, pred svega nekoliko gledalaca.

Pažnju javnosti to ostvarenje izazvalo je tek ovih dana, nakon što je trejler za film postavljen na sajt “You Tube” i preveden na arapski jezik.

U 13-minutnom trejleru postavljenom na sajtu “YouTube” vidi se kako glumci amateri upućuju uvrede u formi oktrića o Muhamedu, čiji su sledbenici predstavljeni kao gomila siledžija a Muhamed kao varalica i čovek koji je odobravao seksualno zlostavljlanje dece uz mnoštvo drugih uvredljivih tvrdnji.

Ozlojeđeni zbog filma demonstranti u Libiji otvorili su vatru, zapalili američki konzulat u Bengaziju, ubili američkog ambasadora i trojicu službenika konzulata, dok su se u Kairu demonstranti popeli na američku ambasadu i zamenili zastavu islamskom zastavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: