Animadrid: magija kratkog filma

Izbor najboljih španskih kratkometražnih animiranih filmova biće prikazan 5. i 6. septembra u Institutu Servantes u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

14:25

Default images

Tokom dva dana u Institutu Servantes sa početkom u 19h biće prikazivani filmovi nastali u periodu od 1999. do 2009. godine. Reč je o ostvarenjima koja su ovojila najznačajnija priznanja festivala “Animadrid”.

Festival "Animadrid" jedan je od najznačajnijih dešavanja u sferi animacije na španskom govornom području. Osnovan je 2000. godine i zalaže se za promociju i poboljšanje znanja u oblasti audiovizuelne animacije, istovremeno predstavljajući mesto susreta za umetnike i njihovu publiku.

Ovim povodom specijalni gost Beograda biće i rediteljka Izabel Ergera čije je ostvarenje "Amar" proglašeno za najbolje u 2010. godini.

Ona će 5. septembra otvoriti ciklus predstavljanjem procesa produkcije filma "Amar". Izabel će podeliti sa publikom i originalne skice i crteže, snimak produkcije filma u Indiji i fotografije sa putovanja koje čini deo samog filma. Na kraju prezentacije, biće prikazan ovaj kratkometražni film na španskom jeziku sa prevodom na srpski.

Narednog dana, 6. septembra u 19h u Svečaoj sali Instituta Servantes, ciklus se nastavlja prikazivanjem 11 filmova različite tematike.

Tako će moći da se vide dva filma inspirisana pričama Edgara Alana Poa, "Vilijam Vilson" (1999) i "Izdajničko srce" (2005), zatim "Čime ću je oprati" (2003) film koji je omaž kultnim homoseksualnim umetnicima XX veka preko priče o liku koji živi i radi u kineskom kvartu u Valensiji. Posebno je zanimljiva i priča "Hezurbeltzak, zajednička grobnica" (2007). Hezurbeltzak je reč na baskijskom jeziku koja ne postoji ni u jednom rečniku. Ova nepostojeća, ali često korišćena reč na prezriv način opisuje društveno nevidiljive grupe ljudi...

Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: