"Apofenija je autorski film"

Novosadski reditelj Marin Malešević izjavio je povodom zadnje klape igranog filma "Apofenija" da je "u povlašćenoj poziciji da i svoj drugi dugometražni film može da nazove autorskim, za koji se inače opredelio i pre akademije".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.08.2012.

14:47

Default images

Snimanje je završeno juče, u produkciji Filmske radne zajednice Filmski front. Tokom jeseni sledi postprodukcija filma, a premijera se očekuje na nekom od domaćih ili evropskih festivala.

“Drago mi je što ovo nije neki projekat za koji sam unajmljen, već je u pitanju upravo autorski film i sa te strane ga je teško žanrovski svrstati, kao što ga je teško prepričati”, rekao je reditelj.

U filmu, po scenariju Dragana Stankovića, četiri lika se u toku šest dana upoznaju, ulaze u određene ljudske relacije i sticajem okolnosti završavaju na spiritualnoj seansi.

“Ono što provejava kroz film je stvarnost u kojoj svi mi živimo, ne samo likovi iz filma i to je maltene peti glavni lik u Apofeniji“, izjavio je Malešević.

Jedan od glavnih junaka je Boris Komnenić, uz Aleksandra Ðuricu, Ivanu V. Jovanović i Ljubomira Bandovića.

“Postoje trenuci osveženja, tačnije rečeno radosti, kada se poklopi promišljen tekst, hrabra režija, inspirativna glumačka ekipa, praćena inspirativnom lucidnošću, podržana preciznom organizacijom”, izjavio je poznati gluamc.

Prema njegovom mišljenju, “to se desilo sa ‘Apofenijom’, čiji naslov ide ka iracionalnom i onostarnom a tako je i stvaran u svojoj poetici”.

Filmski projekat “Apofenija” dobio je nagradu za najbolji sinopsis u okviru Briselskog filmskog festivala 2009. godine u konkurenciji više od 200 projekata.

Direktor fotografije je Predrag Radosavljević, scenograf Željko Piskorić, kostimograf Snežana Veljković, izvršni producent Goran Filipaš, direktor filma Geza Antal, producent Dušica Dragin.

Realizaciju filma podržali su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i grad Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: