Bigelou snimila film o Bin Ladenu

Objavljen je trejler za novi film Ketrin Bigelou „Zero Dark Thirty” o atentatu na Osamu bin Ladena.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

20:47

Default images

Nova drama „Oskarom” nagrađene rediteljke za film „Katanac za bol" (The Hurt locker) bavi se jedinicom američke mornarice koja je 2. maja prošle godine upala na Bin Ladenovo imanje u Pakistanu i ubila lidera Al Kaide u tajnoj operaciji.

Bigelouova je planirala film o lovu na Bin Ladena dugo pre prošlogodišnjih događaja, pa ne čudi što je sa scenaristom Markom Boulom prva u Holivudu „izašla” sa ovom pričom. Priča se da Džordž Kluni i Oliver Stoun rade na svojim verzijama slične teme, iako nijedan projekat još nije ušao produkciju.

Rediteljka je objasnila u intervjuu za Entertainment Weekly da je naslov filma zapravo vojni termin. „To znači 30 minuta posle ponoći, ali se odnosi i na tamu i tajnovitost koji su prekrivali čitavu deceniju dugu misiju”.

Premijera filma zakazana je za 19. decemabr, posle predsedničkih izbora u SAD, kako bi se izbegle sumnje republikanskih političara da bi on mogao uticati na glasače predstavljajući Obamu u laskavom svetlu.

„Zero Dark Thirty” je već izazvao kritike američke desnice kada se ispostavilo da je Obamina administracija delila poverljive informacije sa ekipom filma.

Scenarista Boul, inače ratni izveštač, demantovao je da iza filma stoji bilo kakva politička motivacija.

„Mnogi će se iznenaditi kad odgledaju film. Na primer, u njemu uopšte nema predsednika. On se ne pominje”, kazao je Boul.

Glavne uloge igraju Džesika Častejn, Džoel Edžerton, Mark Duplas, Kajl Čendler i Mark Strong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: