Malik i De Palma jure Zlatnog lava

Amerikanci Brajan de Palma i Terens Malik predvode listu 17 autora koji će se nadmetati za „Zlatnog lava” na 69. Venecijanskom filmskom festivalu (29. 8-8. 9).

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

17:41

Default images

Zanimljivo je da i u De Palminom seksualnom trileru „Passion” i Malikovoj romantičnoj drami „To The Wonder” glavnu ulogu igra Rejčel Mekadams.

Ovo je prvi De Palmin film od „Redacted” koji je 2007. u Veneciji osvojio nagradu za režiju. „Passion” je rimejk francuskog filma „ Crime d'amour” (2010) - priča o borbi moći između dve koleginice u kojoj još igraju Numi Rapas, Pol Anderson i Dominik Kuper.



U Malikovoj romantičnoj drami o paru koji prolazi kroz krizu nakon povratka sa hodočašća u Italiji, uz Mekadamsovu igraju Ben Aflek, Havijer Bardem, Olga Kirilenko i Rejčel Vajs.

Pol Tomas Anderson predstaviće „The Master” (Učitelj), u kome Filip Simor Hofman tumači osnivača verskog sistema sličnog sajentologiji a Hoakin Finiks njegovu desnu ruku.



U filmu „Spring Breakers” reditelja Harmoni Korina Džejms Franko igra dilera drogom a partnerke su mu Selena Gomez i Vanesa Hadžins.

Zek Efron je još jedan miljenik tinejdžerki koji će doći u Veneciju. On igra glavnu ulogu u „At Any Price” Ramina Bahranija uz Denisa Kvejda i Heder Grejam.

U konkurenciji za „Zlatnog lava” biće prikazan i drugi deo trilogije Austrijanca Ulriha Zajdla, „Paradise: Faith”, koju je otvorio film „Paradise: Love” prikazan na Kanskom festivalu.
Kadar iz filma 'To The Wonder'
Olivije Asajas svoj film Après Mai smestio je u sedamdesete, a Dankinja Suzane Bir „All You Need is Love” u Italiju. U njenom neuobičajeno lepršavom filmu, koji će biti prikazan van konkurencije, glavnu ulogu igra Pirs Brosnan.

U priči o eutanaziji Marka Belokija „Bella addormentata” Izabel Iper igra glumicu koja želi da održi svoju komatoznu kćer u životu.

Italiju će predstavljati i Sicilijanac Danijele Ćipri sa mafijaškom dramom „È stato il figlio”. Italijanski srcelomac Toni Serviljo (Il Divo) igra glavne uloge u oba filma.

Prestižna imena dolaze i iz Azije. Takeši Kitano donosi nastavak drame o jakuzama, „Outrage: Beyond”, a Kim Ki-duk iz Južne Koreje posle četiri godine snimio je komercijalni film, priču o zelenašu „Pieta”.

Rama Burštajn iz Izraela režirao je „Fill the Void” o ortodoksnoj hasidskoj porodici iz Tel Aviva.

„Glavna tema koja se provlači kroz većinu filmova je kriza”, kazao je direktor festivala Alberto Barbera. „Ekonomsa kriza, koja je ostavila pustoš, ali i kriza vrednosti i politička kriza”.
Kadar iz filma 'Spring Breakers'
Barbera je naglasio da je festival uvrstio nekoliko uvaženih rediteljskih imena ali da je želeo i da pruži priliku mladim i nepoznatim autorima kako bi pokazao „veliko produkcijsko vrenje” u industriji uprkos krizi.

Jedan od primera za to je i kratak film „Wadjda” Haife al Mansur, rediteljke iz Saudijske Arabije, zemlje u kojoj je zabranjeno snimanje filmova i gde su žene diskriminisane. Njen film je priča o devojčici koja raste u tradicionalnom društvu u predgrađu Rijada, očajnički želeći bicikl koji joj nije dozvoljeno da ima.

Barbera je s ponosom istakao da će na Mostri biti zastupljeno 20 filmova ženskih autora, od kojih četiri u takmičarskoj selekciji.

Na festivalu će ukupno biti prikazano 50 svetskih premijera. Među 15 filmova van konkurencije uvršten je politički tirler „The Company You Keep” Roberta Redforda u kome on igra i glavnu ulogu, uz Šaju Lebafa. Posetioci će moći da vide i dokumentarac Spajka Lija „Bad 25” o Majklu Džeksonu.

Japanski reidtelj Kijoši Kurosava donosi petočasovni horor ep „Shokuzai” koji je Barbera nazvao „apsolutno izvanrednim”.

69. izdanje Lida obeležiće i zvanična promena na mestu umetničkog direktora festivala: Marka Milera zamenio je Alberto Barbera.

Ranije je najavljeno da će festival otvoriti politički triler Mire Nair „The Reluctant Fundamentalist”.

Predsednik žirija biće američki reditelj Majkl Man.

Takmičarska selekcija 69. Venecije

1. Ulrich Seidl, Paradies: glaube (Paradise: Faith)
2. Peter Brosens, Jessica Woodworth, La cinquième saison
3. Xavier Giannoli, Superstar
4. Olivier Assayas, Après mai (Something in the Air)
5. Marco Bellocchio, Bella addormentata (Dormant Beauty)
6. Daniele Ciprì, È stato il figlio
7. Brian De Palma, Passion
8. Valeria Sarmiento, Linhas de Wellington
9. Ramin Bahrani, At Any Price
10. Rama Burshtein, Lemale et ha’chalal (Fill the Void)
11. Francesca Comencini, Un giorno speciale
12. Takeshi Kitano, Outrage Beyond
13. Brillante Mendoza, Sinapupunan (Thy Womb)
14. Kirill Serebrennikov, Izmena (Betrayal)
15. Kim Ki-duk, Pieta
16. Harmony Korine, Spring Breakers
17. Terrence Malick, To the Wonder
18. Pol Tomas Anderson, The Master

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: