Bajić počeo snimanje "Ravne Gore"

Snimanje televizijske serije "Ravna Gora" scenariste i reditelja Radoša Bajića počelo je danas na pruzi Šarganska osmica, a emitovanje je u planu za kraj 2013. godine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.07.2012.

11:35

Default images

To će biti prvi deo dramske trilogije "1941-1945", najavili su producenti projekta koji se realizuje u saradnji Radio televizije Srbije i Kontrast studija.

Bajić je izjavio da je "na početku snimanja prvih kadrova velikog, društveno odgovornog i produkcijiski veoma komplikovanog projekta svestan ogromne odgovornosti". On je precizirao da "serija obrađuje najosetljiviji period tragične srpske istorije i građanski međusrpski rat u periodu 1941-1945. godine.

"Odlučio sam da, sa najvećim pijetetom prema ogromnim žrtvama bratoubilaštva, ma sa koje strane one bile, ispričam primarno priču o srpskom narodu koji trpi posledice tragičnih istorijskih podela. Ne želimo da se opredeljujemo niti da presuđujemo - ispričaćemo priču u kojoj smo svi izgubili... Ne ponovila se", istakao je Bajić.

On je dodao da ova serija nije dokumentarna te-ve feljtonistika koja ima za cilj da se bavi istorijskim činjenicama, da ih senzacionalistički otkriva i saopštava nove istine.

"Ravna Gora", prema njegovim rečima, "prevashodno je igrani program rađen na osnovu istorijskih događaja, koji će u značajnoj meri progovoriti o nečemu što je do skora bilo nezamislivo, pored partizanskog i o ravnogorskom pokretu, pored Josipa Broza i o velikomučeniku pukovniku Mihailoviću..."

Serijal "Ravna Gora" imaće 15 jednočasovnih epizoda, a prvih osam biće snimano do decembra na lokalitetima Tare, sliva Drine, Gledićkih planina, Rudnika, Šumadije, Srema, u Kragujevcu i okolini, u Beogradu, Zemunu i na područiju Ðerdapa i Timočke krajine.

Preostalih sedam epizoda uslediće na proleće 2013., a emitovanje će premijerno početi krajem novembra iste godine, na prvom programu RTS-a. Cela trilogija govori o dešavanjima u Srbiji u periodu Drugog svetskog rata, a prvi ciklus "Ravna Gora" bavi događajima u proleće 1941. godine.

Prema scenariju, u središtu je narod, a od istorijskih ličnosti protagonisti su Dušan Simović, Bora Mirković, Slobodan Jovanović, Kralj Petar II, pukovnik Dragoljub Mihailović, Josip Broz Tito, Milan Nedić, Kosta Pećanac, Krcun, Ranković, Ivan Ribar...

U seriji će igrati više od 200 glumaca, među kojima su Nebojša Glogovac (Mihailović), Dragan Bjelogrlić (Tito), Lazar Ristovski, Radko Polič, Rale Milenković, Milorad Mandić, Mirko Babić, Boda Ninković, Nenad Jezdić, Petre Arsovski, Nenad Okanović, Olga Odanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Ivanišević...

Direktor fotografije je Predrag Jočić, kostimograf Vesna Teodosić, scenograf Dragan Mićanović, masker Dušica Vuksanović, izvršni producent je Jelena Bajić Jočić, a direktor serije Nedeljko Bajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: