"7 veličanstvenih" na BELEF-u

Trodnevni program modernih bioskopskih muzičkih dokumentaraca u okviru ovogodišnjeg BELEF-a, po izboru Festivala Sedam veličanstvenih održaće se od 9. do 11. jula u open er bioskopu na Kalemegdanu - rov iza Vojnog muzeja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.07.2012.

10:53

Default images

"Sedam veličanstvenih” na BELEF-u je letnje izdanje antologije modernog bioskopskog dokumentarnog filma u okviru ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala BELEF, koji se predstavlja kao Festival Festivala. Program ''Sedam veličanstvenih“ uvek je sastavljen iz potpuno različitih ostvarenja, bez tematskih ili stilskih ograničenja, osim izuzetno strogih umetničkih kriterijuma.

"Za selekciju ''Sedam veličanstvenih“ na BELEF-u, napravili smo ekskluzivni tematski okvir - to su filmovi koji se na različite načine bave fenomenom muzike," navodi se u saopštenju. "Muzički dokumentarac je jedan od najrazvijenijih dokumentarnih žanrova, kome su svoj značajan doprinos dali i neki od najvećih filmskih autora, kao što su Vim Venders ili Martin Skorseze."

''Naša namera je da predstavimo one filmove koji će otkrivati složene veze same muzike i sveta, utkanost muzike u individualni i kolektivni život iz sociološkog, psihološkog, antropološkog ugla, filmove koji ce na iznenađujuće načine potvrđivati izuzetan značaj muzike u savremenoj ili tradicionalnoj kulturi''.

Pre početka svake projekcije, u kratkom obraćanju publici, ukazaće se na neke detalje vezane za film, tematiku i autora. Svi programi su besplatni.

Program Sedam veličanstvenih na BELEF-u

9. jul u 21h
FURIOZNA SNAGA STIHOVA (The Furious Force of Rhymes)
Francuska/SAD, 2010. režija: Džošua Ateh Litl,
trajanje: 82 minuta
Raskošno snimljen, eksplozivne muzike i igre, ovaj moćni dokumentarac vodi vas na transnacionalni hip-hop “road movie“. Iznenađujući i provokativan, sa ohrabrujućom porukom nade i pomirenja, film otkriva kako jedan muzički žanr povezuje tako različite ljude kao što su američki crnci, istočno-nemački skinhedsi, izraelski Jevreji, Palestinci, afričke feministkinje i francuski marginalci iz predgrađa. Naizmenično zabavan, dirljiv i duhovit, film „Furiozna snaga stihova“ je uskovitlana hronika zapaljivog ukrštanja politike i umetnosti.



9. jul u 23h
SAUDADE DO FUTURO
Francuska, 2000. režija: Sezar Paez
trajanje: 94 minuta
Pulsirajuće boje brazilskog velegrada Sao Paola oživljene su prožimajućom energijom u ovom uzbudljivom pogledu na kantadorese, narodne pevače koji se kao bujice slivaju iz nerazvijenih predela Brazila. Dok pratimo ulični nastup grupe, upoznajemo se s njihovim svakodnevnim životom, uključujući sve - od njihovog finansijskog stanja do religioznih uverenja i ličnih odnosa – a u pozadini svega toga je jedan od najlepših gradova na svetu.

10. jul u 21h
CRNE SUZE (Lágrimas negras)

Holandija, 1998. režija: Sonja Herman Dolc
trajanje: 75 minuta
Pet “Kumova salse” poznatih kao “Vieja Trova Santiaguera” uhvaćeni su u ovom intimnom i inspirativnom pogledu na njihove živote i umetnost. Čuvajući svoju kulturu, tradiciju i patriotizam kroz akustičke ritmove kubanske muzike tridesetih, ovi ljudi, starosti od šezdeset do devedeset, dele svoje uspomene, ljubavi, mudrosti i muziku sa svetom. I kada sviraju u svojim dnevnim sobama ili na potpuno rasprodatim koncertima, ovi umetnici, ponovo okupljeni kao legendarna “Guarachera Cubana”, pokazuju nam kako da živimo punim životom. Divan film o divnoj muzici!

10. jul u 23h
ZVUK BANDONEONA (El sonido del bandoneón)

Holandija, 2011. režija: Jiska Rikels
trajanje: 75 minuta

Ovo je muzički “road movie” o instrumentu koji se najviše povezuje sa strašću: o bandoneonu. Film je potraga za dušom i specifičnim zvukom ovog instrumenta koji je tako neraskidivo povezan s Argentinom i njenim najpoznatijim muzičkim izrazom, tangom. Pratimo Nestora Markonija, jednog od najpoznatijih bandoneonista Argentine, tokom proba i dok svira u nekim od istorijskih sala za igranje u Buenos Airesu, kao i učitelja bandoneona i bandoneonistu Danijela Vediju u njegovom poduhvatu da podučava siromašne đake u ruralnim gaučo predelima Argentine. “Zvuk bandoneona” je strastveni i dirljiv portret jednog instrumenta na ivici opstanka.



11. jul u 21h
O KANTU (Over Canto)

Holandija, 2011. režija: Ramon Giling
trajanje: 78 minuta
Jedino muzika, kao i istinska ljubav, ponekad unosi duboke promene u individualne sudbine. Tročasovna hipnotišuća kompozicija za četiri klavira nazvana “KANTO OSTINATO” holandskog kompozitora Simeona ten Holta to postiže. Dramatični uticaj ovog savremenog dela klasične muzike pokazan je kao inventivan vizuelno dinamičan mozaik. Život grupe ljudi svakako bi bio drugačiji da “Kanto Ostinato” nije komponovan.

11. jul u 23h
REGILAUL – PESME IZ VAZDUHA (REGILAUL - Lieder aus der Luft)

Švajcarska/Estonija, 2011. režija: Ulrike Koh
trajanje: 104 minuta
Na obalama Finskog zaliva, drevni ugro-finski narodi stvorili su pevačku tradiciju koja ima misterioznu moć nazvanu Regilaul. Ove pesme su u korenima obnovljene estonske pevačke tradicije. Zasnovane na neprekidnom ponavljanju stihova od osam slogova, one stvaraju opsedajući zvuk sposoban da poveže kratkotrajnu sadašnjost sa večnim ciklusom života. Naspram zadivljujućih prizora moderne Estonije, ovaj film istražuje kako Regi pesme još uvek raspaljuju današnju imaginaciju, povezujući pesmom ljude i prirodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: