Otvoren 41. SOFEST (VIDEO)

Svečanim uličnim defileom filmskih stvaralaca koje su predvodili autori kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", scenarista Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan, u prisustvu nekoliko hiljada ljubitelja filma iz Sopota i okoline, večeras je otvoren 41. filmski festival u Sopotu - Sofest.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

23:24

Default images

Iza Kovačevića i Šijana prodefilovale su ekipe svih 12 filmova koji se takmiče za nagrade na tom festivalu. Svečarsku atmosferu na platou ispred Centra za kulturu Sopot ulepšali su muzičari Dejana Petrovića i njegovog "Big benda" koji su izvodili muziku iz filma "Maratonci trče počasni krug".

Festival, poznat po brojnoj publici i spektakularnim otvaranjima, ove godine je u znaku značajnog jubileja - 30 godina kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".

Kovačević i Šijan, dobro raspoloženi, predvodili su svečani defile u originalnom automobilu koji je korišćen za snimanje filma, a koji se sada nalazi u Muzeju automobila. Raspoložena publika je aplaudirala sa leve i desne strane ulice na kojima su postavljeni baloni, ali i tezge sa domaćom hranom, grnčarija, u atmosferi bez veštačkog glamura, po kome su poznati mnogi festivali. Nakon svečanog defilea ulicama Sopota, na trgu ispred Doma kulture u otvorenom bioskopu prikazan je ovaj kultni film u kome je uživala brojna publika svih generacija.



Na 41. Sofestu u takmičarskom programu do 6. jula za festivalske nagrade boriće se 12 dugometražnih igranih filmova domaće produkcije nastalih između dva festivala.

Osnivač Sofesta je Skupština grada, uz podršklu lokalne samouprave, a ovo je jedan od retkih festivala koji nije "posustao", drži kontinuitet i ne menja koncepciju i jedini je festival srpskog filma koji nema selekciju. Večeras je prikazan prvi takmičarski film "Smrt čoveka na Balkanu" scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića.

Narednih festivalskih večeri za brojne nagrade 41. Sofesta takmičiće se filmovi iz najnovije produkcije "Žućko - priča o Radivoju Koraću" reditelja i scenariste Gordana Matića", "Zverinjak" Marka Novakovića, "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića, "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" Bojana Vuletića, "Parada" Srđana Dragojevića, "Crna Zorica" Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus.

U takmičarskom programu je i novi film Zdravka Šotre "Šesir profesora Vujića", "Ustanička ulica" Miroslava Terzića, "Klip" Maje Miloš, "Narcis i eho" Saše Radojevića, "Jelena, Katarina, Marija" Nikite Milivojevića. Prema oceni umetničkog koordinatora Sofesta Miloša Paramentića, svih 12 filmova iz ovogodišnje produkcije su izvanredni i žiri će imati ozbiljno težak posao, jer nekoliko godina unazad nije bilo tako dobrih filmskih ostvarenja. Osnivač festivala Skupština grada izdvojila je manje sredstava ove godine, osam i po miliona dinara koji su spremni za uplatu. Pošto su nagrade Sofesta tradicionalno značajne, svi iz organizacije su se potrudili i našli sponzore tako da će svih deset nagrada ipak biti značajne.

Kovačević: "Maratonci" su dobra energija jedne generacije

Dušan Kovaèeviæ; Foto: Tanjug
Uoči projekcije filma "Maratonci trče počasni krug" na otvorenom prostoru, Kovačević je izjavio Tanjugu da su "Maratonce" snimili pre 30 godina ne verujući da će napraviti nešto posebno i da je to "bio jedan od poslova kojim smo se bavili".

"Ispostavilo se da je to dobra energija jedne generacije, pre svega mislim na glumce, na nas koji smo bili iza kamera... to je bio srećan spoj mladosti, nekakvog optimizma i želja da se napravi nešto novo", rekao je on.

Kovačević je naveo i da je lepo što je to ostalo 30 godina i da je ono što je dragoceno "da je film nadživeo nekoliko generacija i da živi i dalje". Upitan da li gleda i koliko često filmove za koje je pisao scenario, Kovačević je rekao da ne gleda film kada je urađen "jer mu smeta kada radi nešto novo da se vraća na to (staro) i to ga operećuje". On je dodao i da iz filma "Maratonci trče počasni krug" voli da pogleda po neki put po neku scenu. Kovačević smatra i da je filmski festivala u Sopotu "lep narodni festival koji nema ništa od onog sjaja i glamura koji se veštački pravi i koji veštački uvene kao plastično cveće".

"Ovo je živ, narodni festoval, malo je ovde ljudi došlo da bude viđeno, došli su da gledaju filmove", rekao je on.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA SVEČANOG OTVARANJA 41. SOFESTA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: