Kan 2012: ko su favoriti za "palmu"

Subotnjim projekcijama južnjačke drame o beguncu „Mad” (Mud) Džefa Nikolsa i priče o imućnoj južnokorejskoj familiji „Ukus novca” (Do-Nui Mat) Im Sang-sua i zvanično je zatvorena takmičarska selekcija 65. Kanskog festivala. Imena laureata saznaćemo u nedelju (27. 5) uveče na svečanoj ceremoniji dodele nagrada.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.05.2012.

22:01

Default images

Prethodni dobitnici „zlatne palme”, Austrijanac Mihael Haneke i Rumun Kristijan Munđiju, najviše se pominju među akreditovanim novinarima kao favoriti za glavnu nagradu, dok je Francuz Leo Karaks svojom nadrealnom fantazijom „Sveti motori” (Holy Motors) načisto podelio stručnu javnost, što je, uostalom, bio slučaj i sa prošlogodišnjim kanskim pobednikom, „Drvom života” (Tree of Life) Terensa Malika.

Kristijan Munđiju, koji je 2007. osvojio Kan uznemirjućom pričom o abortusu u vreme komunističke Rumunije u drami „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana”, ove godine je predstavio „Iza brda” (Dupã dealuri), istinitu priču o smrtonosnom „isterivanju đavola” iz monhinje u jednom pravoslavnom manastiru.

„Iza brda” pokazuje kako se Rumunija, dve decenije od pada komunizma, i dalje bori da izgradi snažne društvene i državne institucije. Naime, u Rumuniji danas postoji nešto manje od 500 bolnica, manje od 5.000 škola a preko 20.000 crkava. „Svi filmovi koje snimam na kraju dana se tiču društva ili toga kako društvo utiče na izbore glavnih likova”, kaže reditelj.



Autor „Bele trake” (Das wieße Band), osvajača „Zlatne palme” iz 2009, Austrijanac Mihael Haneke predstavio je ove godine „Ljubav” (Amour), snimljen na francuskom jeziku, o osamdesetogodišnjim supružnicima. Žan-Luj Trentinjan, koji se vratio na veliki ekran posle 14 godina pauze, maestralno je odigrao brižnog muža čija je supruga na samrti i već ga mnogi vide kao najboljeg glumca festivala.

Na listi „Skrin internešenela”, za koju glasaju najugledniji filmski kritičari, „Iza brda” i „Ljubav” dele prvo mesto sa prosečnom ocenom 3,3 (od 4), dok se na trećem mestu - sa ocenom 2,9 - nalaze četiri ostvarenja: „Rđa i kost” (De Rouille & D'os) Francuza Žaka Odijara, „Ubij ih nežno” (Killing Them Softly) Australijanca Endrua Dominika, „Lov” (Jagten) Danca Tomasa Vinterberga i „U magli” (В Тумане) Ukrajinca Sergeja Loznice.

„Rđa i kost” je priča o treneru kitova-ubica (Marion Kotijar) koja gubi obe noge u nesreći i uspeva da se povrati zahvaljujući vezi sa bokserom Alijem (izvrsna gluma Matijasa Shunartsa).



Bred Pit se vratio u Kan i ove godine u u anti-kapitalističkom gangsterskom trileru „Ubij ih nežno” gde igra „humanog” ubicu.



„Lov” je napet psihološki triler u kome Mads Mikelsen tumači razvedenog oca jednog tinejdžera nepravedno optuženog za zlostavljanje devojčice.



Boje istočne Evrope uspešno je branio Sergej Loznica ostvarenjem „U magli”, ratnim filmom bez scena bitaka, moralnom pričom o izdaji, osveti i dostojanstvu smeštenom u divljine Belorusije pod nacističkom okupacijom.



O nagradama odlučuje žiri na čelu sa italijanskim rediteljem Nanijem Moretijem koji je pred početak festivala rekao da će „tragati za filmovima koji još uvek mogu da me iznenade”.

Ostali članovi žirija su francuski dizajner Žan-Pol Gotje, škotski glumac Juan Mekgregor, nemačka glumica Dajane Kruger, francuska glumica Emanuel Devos, palestinska glumica Hiam Abas, haićanski reditelj Raul Pek, američki reditelj Aleksandar Pejn i britanska rediteljka Andrea Arnold.

Šokantna uloga Nikol Kidman

Nikol Kidman zapanjila je mnoge gledaoce svojom izvedbom „preseksualizovane Barbike” u filmu „Dečak za papir” (The Paperboy) Lija Danijelsa (Precious). Ona tumači Bles, ženu visokog libida koja voli da se dopisuje sa osuđenicima na smrtnu kaznu.

Dve scene naročito su izazvale burne reakcije: jedna u kojoj Bles urinira na mlađanog Džeka (Zak Efron) pošto ga je opekla meduza, i druga - bizarna predstava seksa bez ikakvog fizičkog kontakta u zatvorskoj prostoriji za posete. 

Upitana da li joj je bilo neprijatno na snimanju, Kidmanova je odgovorila: „Začudo, nije jer sam sve vreme bila u liku i nisam 'iskoračila' kako bih razmišljala o sebi. Li je to izvukao iz mene i u tom trenutku se nisam osećala neprijatno.

Možda bi mi bilo neprijatno sada kada bih pogledala film. Moj posao je da se prepustim nečemu, bez cenzure, bez unošenja sopstvenih predrasuda u smislu kako bih se osećala kao Nikol koja tumači lik”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: