Nikolson održao lekciju kolegama

Glumac Džek Nikolson tumačeći lik R.P. Mekmarfija u filmu “Let iznad kukavičjeg gnezda” pružio je najbolje glumačko ostvarenje, objavio je nedavno časopis “Total Film”.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

19:47

Default images

Nikolsona je na vrh liste dvesta najboljih glumačkih izvedbi svih vremena svrstao filmski kritičar Džordž Vels. Prema njegovim rečima, svaki mit o Nikoslonu kao divljem i ludom, potiče upravo iz ovog filma.

“Smešten u pravom azilu tokom snimanja filma, Nikolson je sve vreme razgovarao sa medicinskim sestrama, čak je i prisustvovao nekim terapijama elektrošokovima”, navodi Vels hvaleći Nikolsonovu posvećenost ulozi. “Međutim, nije mnogo naučio iz toga. Jer, veći deo Mekmarfija dolazi zapravo iz samog Nikolsona.”

Na drugom mestu našao se Robert de Niro, zahvaljujući filmu “Razjareni bik”, za koji se ugojio dvadesetak kilograma. Ipak, glumac je pre svega briljirao u prikazivanju surovosti lika koji tumači, uvek odlično naglašavajući seksualnost iznad besa i izolacije, smatra Vels. 



Treće mesto pripalo je Danijelu Deju Luisu, glumcu koji je igrao u svega nekoliko uloga, od kojih je svaka bila zapažena i nagrađivana. Vels posebno izdvaja njegovu glumu u filmu “Biće krvi”.

Četvrto mesto zauzeo je Al Paćino zahvaljujući maestralno odigranoj ulozi Majkla Korleonea u drugom nastavku čuvenog filma “Kum”. Najboljih pet glumačkih izvedbi zatvara Emili Votson ulogom u filmu “Kroz talase”.

Lista deset najboljih glumačkih ostvarenja izgleda ovako:

1. Džek Nikolson, “Let iznad kukavičjeg gnezda”
2. Robert de Niro, “Razjareni bik”
3. Danijel Dej Luis, “Biće krvi”
4. Al Paćino, “Kum 2”
5. Emili Votson, “Kroz talase”
6. Marlon Brando, “Na dokovima Njujorka”
7. Denzel Vašington, “Malkolm Iks”
8. Džejn Fonda, “Detektiv Klut”
9. Pol Njuman, “Hazarder”
10. Lijam Nison, “Šindlerova lista”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: