RSA nagrada za srpski "Food Rules"

"Food Rules", kratki animirani film autora Marije Jaćimović i Benoita Detallea na temu organske hrane, pobednik je takmičenja "RSA/Nominet Trust film".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

11:49

Default images

Takmičenje je organizovao britanski RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce), institucija koja se bavi promovisanjem nauke i inovacija i pronalazi nove načine za prezentaciju tema iz tih oblasti. Tako je razvijen i RSAnimate - serijal ilustrovanih predavanja.

"Film smo radili preko tri nedelje, u potpuno improvizovanom kućnom setapu: jedna kamera, jedan stativ, dva improvizovana rasvetna tela i gomila potrebština sa zelene pijace. Kuća je preko tri nedelje bila u potpunom haosu, a pod prekriven slovcima alfabet supe, žitom i semenkama. Doduše, trudili smo se da sva ta hrana ne propadne, pa je veliki deo filmske rekvizite ipak završo u našim stomacima," rekla je za B92 autorka filma Marija Jaćimović, koja je diplomirala filmsku montažu na FDU i kojoj je ovo bio prvi samostalni animirani film. Koautor filma je Benoit Detalle, Belgijanac koji trenutno živi i radi u Beogradu.



U finalni izbor ušlo je pet filmova, a posetici RSA sajta svojim glasovima su odlučili da je "Food Rules" najbolji.

 

Making of Food Rules
"Food Rules" je baziran na svetskom bestseleru autora Majkla Polana (Michael Pollan). "Film MICHAEL POLLAN'S FOOD RULES pokušava da ubedi one koji žele da svhvate koliko je bitna zdrava ishrana i (zdrav) život na zdravoj planeti." Poslednje dve ipo decenije Polan piše knjige i članke o mestima na kojia se susreću priroda i kultura: na našim tanjirima, farmama i baštama, našim stanovima... Autor je bestselera "Food Rules: An Eater’s Manual (2010)", "In Defense of Food: An Eater’s Manifesto (2008)", "The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals (2006)" i "The Botany of Desire: A Plant’s-Eye View of the World (2001)."

2010. godine magazina TIME Polana je uvrstio u 100 najuticajnijih ljudi na svetu, a godinu dana ranije magazin Newsweek u izbor 10 “novih svetskih mislilaca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: